Ministarstvo: Netačne ocene sindikata

Izvor: Beta, 05.Avg.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Netačne ocene sindikata

BEOGRAD, 5. avgusta 2014. (Beta) - Ministarstvo za rad saopštilo je u utorak da su netačne ocene Saveza samostalnih sindikata Srbije da će primenom Zakona o radu biti smanjene zarade po osnovu obračuna minulog rada samo zaposlenima u privredi i privatnom sektoru, a ne i zaposlenima u državnim organima.

Izmenama Zakona o radu koje su stupile na snagu 29. jula, predvidjeno je da pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada važi isključivo kod aktuelnog poslodavca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << umesto za sve godine radnog staža, kako je bilo ranije.

Po tumačenju Saveza samostalnih sindikata Srbije od smanjenja zarada po osnovu novog obračuna minulog rada bić izuzeti državni službenici koji su menjali radna mesta, ali ne i poslodavca (državu).

Ministarstvo rada je medjutim ukazalo da "ni jedan zaposleni neće biti izuzet od primene Zakona o radu, uključujući i odredbe o obračunu minulog rada, da li kroz njegovu direktnu primenu, na zaposlene na koje se taj zakon direktno odnosi, ili izmenom posebnih zakona (Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama)".

Zakon o radu kao opšti propis, kako je istaknuto, "ne može da derogira posebne zakone, već će se posebni zakoni uskladiti sa Zakonom o radu u delu koji reguliše pitanje minulog rada".

Ministarstvo dodaje da je po hitnom postupku u toku izmena Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojima će se na isti način kao u Zakonu o radu regulisati pitanje minulog rada.

Plate zaposlenih u državnim organima (ministarstva, posebne organizacije, službe Vlade) regulisane su Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika a plate zaposlenih u javnim službama (zdravstvo, prosveta, kultura) i organima lokalne samouprave uredjene su Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za minuli rad svima manje para

Izvor: B92, 05.Avg.2014

Beograd -- Ministarstvo za rad saopštilo je da su netačne ocene SSSS da se primenom Zakona o radu smanjuje iznos za minuli rad samo privatnom sektoru...Izmenama Zakona o radu koje su stupile na snagu 29. jula, predviđeno je da pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada važi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.