Milka Devušić podnijela ostavku, imenovan novi direktor Službenog glasnika RS

Izvor: Capital.ba, 08.Jul.2023, 15:03

Milka Devušić podnijela ostavku, imenovan novi direktor Službenog glasnika RS

BANJA LUKA – Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politikolog iz Banjaluke Miloš Lukić, saznaje CAPITAL. Devušićeva se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u Srpskoj zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a. Pritisak na direktora Službenog glasnika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog glasila u međuvremenu je pojačan, jer je Kristijan Šmit nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina. Predsjednik Srpske Milorad Dodik juče je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik. Tim zakonom za koji su glasala 54 poslanika prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Podsjećamo, bivši v.d. direktora Službenog glasnika Vladimir Janković koji je na tu funkciju imenovan 4. maja umjesto penzionisanog Manojla Zrnića, poslije samo dvadesetak dana podnio je neopozivu ostavku. Janković je bio pod pritiskom aktuelne vlasti u Srpskoj da ne objavljuje odluku šefa OHR-a Kristijana Šmita od 27. aprila kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS. Tim izmjenama definisano je novo krivično djelo „Podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava“. U međuvremenu je Narodna skupština RS na sedmoj posebnoj sjednici usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojima je prestala obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS. NSRS je na sljedećoj posebnoj sjednici donijela i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Kristijan Šmit je 1. jula donio odluke o sprečavanju stupanja na snagu ta dva zakona, kao i izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. CAPITAL: D. Momić Чланак Milka Devušić podnijela ostavku, imenovan novi direktor Službenog glasnika RS се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milka Devušić podnijela ostavku, imenovan novi direktor Službenog glasnika RS

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jul.2023

BANJA LUKA – Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politikolog iz Banjaluke Miloš Lukić, saznaje Capital.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS podnijela ostavku, Vlada imenovala novog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2023

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milka Devušić podnijela je u subotu, 8. jula neopozivu ostavku na tu funkciju, javlja Radio-televizija Republike Srpske (RTRS). Ostavka dolazi nakon što je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik dan ranije potpisao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.