Mikrokreditne organizacije za devet mjeseci zaradile 39 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2023, 14:33

Mikrokreditne organizacije za devet mjeseci zaradile 39 miliona KM

BANJALUKA – Mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj zaradile su u prvih devet mjeseci ove godine 38,8 miliona KM, što je za 17,7 miliona ili 84 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Foto: Capital Prema podacima Agencije za bankarstvo RS dobit mikrokreditnog sektora RS na kraju septembra prošle godine je iznosila 21,1 milion maraka. Ukupni prihodi MKO na kraju trećeg ovogodišnjeg kvartala iznosili su 89,3 miliona maraka i veći su za 26,9 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << period. U ukupnim prihodima dominiraju prihodi od kamata i slični prihodi koji su na kraju septembra iznosili 87,3 miliona KM i veći su za 25,8 miliona u odnosu na prošlogodišnjih 61,5 miliona. Operativni prihodi MKO u ovoj godini su iznosili 1,6 miliona i veći su za oko milion u odnosu na devet mjeseci lani, dok su im vanredni prihodi iznosili oko 300.000 KM, ili 85.000 više nego lani. S druge strane, rasli su i rashodi MKO po kamatama, ali znatno manje. Tako su u odnosu na prošlogodišnjih 9,7 miliona KM ovi rashodi povećani za oko 3,2 miliona i iznose 12,9 miliona maraka. Operativni rashodi mikrokreditnih organizacija na kraju septembra ove godine su iznosili 33,4 miliona KM, dok su u istom prošlogodišnjem periodu bili 27,6 miliona maraka. Ukupni rashodi MKO iznosili su 50,5 miliona KM i veći suza oko 9,2 miliona u odnosu na isti period lani. Prosječne efektivne kamate na kratkoročne kredite MKO na kraju septembra ove godine iznosile su 78,3 odsto, dok su u istom prošlogodišnjem periodu bile 88,7 odsto. Kada su u pitanju dugoročni krediti, prosječne efektivne kamatne stope su neznatno povećane i to sa 21,04 na 21,8 odsto. Zanimljivo je da su kamate na kratkoročne kredite MKO iz FBiH koje imaju poslovne jedinice u RS daleko niže  iznose 27,42 odsto, dok su na dugoročne neznatno niže i u prosjeku iznose 21,67 odsto. CAPITAL: M. Ljubojević Чланак Mikrokreditne organizacije za devet mjeseci zaradile 39 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Profit banaka u BiH ove godine 580 miliona KM

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2023, 10:10

BANJALUKA - Profit banaka u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u toku devet mjeseci ove godine iznosila je 580 miliona KM, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.