Izvor: RTS, 23.Nov.2020, 15:44

Mihajlovićeva sa ambasadorom Francuske o unapređenju saradnje u oblasti energetike

Saradnja u oblasti zelene energetike, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, s ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, navodi se u saopštenju.
"Imali smo sjajnu saradnju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i verujem da i u energetskom i rudarskom sektoru možemo napraviti rezultat kroz zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rad i razmenu znanja, s obzirom na napredak koji Francuska ostvaruje posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i upotrebi novih zelenih tehnologija. Ministarstvo je otvoreno za saradnju sa francuskim kompanijama koje su dobrodošle u Srbiju", poručila je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednica Vlade je obavestila ambasadora da Ministarstvo priprema izmenu nekoliko važnih zakona u ovom sektoru, kao i izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije i izrazila interesovanje za saradnju sa francuskom Agencijom za razvoj, koja može biti važan partner, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i formiranju Fonda za energetsku efikasnost.
Dodaje se da je ambasador Falkoni izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja Mihajlovićeve za ministarku rudarstva i energetike, istakavši da je reč o veoma značajnim sektorima, te da su francuske kompanije zainteresovane za saradnju, naročito kada je reč o obnovljivim izvorima energije.
"Francuska je dobro pozicionirana po pitanju zelene energije i obnovljivih izvora, naročito kada je reč o geotermalnoj energiji i vetroparkovima, za koje smo zainteresovani da razvijamo i u Srbiji. Nastavićemo da pružamo podršku projektu „Vinča", jer prerada otpada igra važnju ulogu u proizvodnji električne energije, kao i modernizaciji EMS-a, u šta je uključena i naša Agencija za razvoj", rekao je Falkoni.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović sa ambasadorom Francuske o saradnji u oblasti zelene energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa ambasadorom Fransuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, sa kojim je razgovarala o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti zelene energetike, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti...Kako je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.