Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Izvor: RTS, 01.Sep.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo. Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH i jako je važan, naglašava Mihajlovićeva.
Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pripremni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radovi za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo počinju danas i sutra.

"Put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH, sa Sarajevom, jako je važan. Pripremni radovi već počinju danas i sutra, turska kompanija zajedno sa srpskim kompanijama će raditi ovaj deo puta", kaže Mihajlovićeva.
To nije sve, dodaje ministarka, radi se uporedo i projektno-tehnička dokumentacija tog drugog dela prstena naše veze sa BiH, a to je deonica od Požege do Kotromana duga 63 kilometara.
"Naravno, to je samo jedan od auto-puteva koje mi počinjemo ove godine da radimo. Počeli smo u maju već Preljina–Požega da radimo. Mnogo nam je važna ta deonica, jer odatle se račvamo za Crnu Goru i BiH", istakla je Mihajlovićeva.
Ukazala je da nema nikakve dileme kuda ide trasa auto-puta, kao i da su oko 2 i po godine potrebne da se radovi završe.
"Ovde počinjemo radove na mostu koji praktično predstavlja najzahteviji deo te deonice", rekla je Mihajlovićeva.
"Auto-puteve do sledeće godine opremamo funkcionalnim sadržajima"
Danas je počela naplata putarine na auto-putu "Miloš Veliki", a ministarka kaže da je prirodno da kada se koristi auto-put da se putarina plaća.
"Mi ćemo se maksimalno potruditi da i Koridor 10 i ovaj koridor 'Miloša Velikog' opremimo svim funkcionalnim sadržajima do sledeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka verskom turizmu i drugim oblicima turizma", objasnila je Mihajlovićeva.
Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim tako i stranim.
"Mi radimo na tom projektu i možemo očekivati sledeće godine da imamo ne samo put, već i ono pored auto-puta što treba da imamo", rekla je ministarka.
Iako je taj auto-put rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbeći kaže da smatra da kako se koji deo auto-puta završava treba ga puštati u saobraćaj.
"Pa moglo je da se izbegne da nemamo auto-put, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiđemo Ibarsku magistralu i da budemo bezbedniji, da odemo do Čačka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili auto-put da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti deonicu Surčin–Obrenovac, 17,5 kilometara kada praktično više tih gužvi neće biti", rekla je Mihajlovićeva.
"Mislim da čim uradimo bilo koji deo auto-puta treba građanima da damo da koriste, jer to sigurno znači efikasniju i bržu konekciju, a samim tim i bolju bezbednost", dodala je ministarka.
Ističe da su se te gužve stvarale uglavnom vikendom i zbog letnjih odmora, kao i da će u septembru gužvi biti značajno manje.
U izgradnji Moravskog koridora učestvuju domaći podizvođači
Uskoro počinju radovi na Moravskom koridoru, reč je o prvom pametnom koridoru kroz Srbiju, a ministarka kaže da je važno što u tome učestvuju i domaći podizvođači.
Istakla je da se stvara slika da se neće koristiti domaća operativa, domaći podizvođači i domaća oprema, ali da je upravo suprotno.
"Vlada Republike Srbije jeste izabrala strateškog partnera, to je jedna od najboljih američkih kompanija 'Behtel' u konzorcijumu sa turskom kompanijom 'Enka', takođe jednom od najboljih kompanija u svetu", rekla je ministarka.
Ukazala je da mi treba da imamo njihova znanja i način na koji oni grade auto-puteve, ali da se strateški partner obavezao pismeno da će raditi zajedno sa domaćim podizvođačima i da će koristiti domaću opremu i domaće usluge.
"To je mogućnost da naša građevinska operativa ne samo učestvuje u jednom takvom koridoru, to jeste specifičan koridor jer se sastoji iz praktično tri projekta, nije to samo asfalt i auto-put, to su i sve telekomunikacije, optički kablovi, mogućnost da kada uđete na taj auto-put kao vozač dobijete sve informacije šta se dešava na auto-putu, a sa druge strane da država i upravljač puta može na najbolji mogući način da upravlja tim putem", objasnila je Mihajlovićeva.
Dodala je da je za poljoprivrednike važna i potpuna regulacija Morave i svih njenih pritoka.
"U tom smislu naša građevinska operativa će učestvovati i verujem mnogo toga i naučiti", istakla je ministarka i dodala da je plan da za dve i po godine Moravski koridor bude gotov.
"Dinamički to znači za 15 dana komercijalni ugovor, do kraja septembra početak radova na tom važnom koridoru koji treba da spoji Kruševac, Kraljevo, Ćićevac i Trstenik. To je više od pola miliona ljudi koji su direktno vezani za ovaj koridor, a onda možete zamisliti koliko indirektno", rekla je Mihajlovićeva.
"SNS će na izborima biti i pokazati šta je sve urađeno"
Danas se održava Glavni odbor SNS-a, tema je izborna platforma stranke, a na pitanje ima li tu podeljenih mišljenja i hoće li biti uzet u obzir i mogući bojkot opozicije, Mihajlovićeva kaže da je SNS preduzeo odgovornost na osnovu volje građana da vodi Srbiju.
"Mi smo jedna odgovorna politička partija koja sve što radi radi pre svega u interesu ove zemlje. Mi smo uvek za opciju da treba da se borimo, da pokažemo građanima i šta smo radili i šta su naši planovi", kaže Mihajlovićeva.
Ukazala je da nema nijednog razloga da se SNS stidi bilo čega što je uradila, već da to treba ponosno da pokaže.
"Nisu to samo putevi, to je i stabilnost, pre svega politička i finansijska, a svi oni koji razmišljaju o bojkotu u tom smislu mislim da nemaju pravi program, mislim da je to najveći problem, jer kada vide da nigde ni na jednim lokalnim izborima ne mogu da osvoje nimalo te volje građana onda je uvek ona opcija otprilike mi ćemo sad na bojkot", ističe Mihajlovićeva.
"Bez obzira da li opozicija htela da bojkotuje ili ne, mi ćemo svakako na izborima biti i pokazati sve šta smo uradili", dodala je Mihajlovićeva.
Ukazala je da će na sednici biti i drugih tema. "Mi uvek razgovaramo o svemu, razgovaramo o stanju u državi, razgovaramo i onome što se dešava unutar naše političke partije, odnosno naše stranke i pretpostavljam da ćemo imati vremena i za tako nešto", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2019

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo. ..Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2019

BEOGRAD,  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo. “Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.