Mihajlović: Novi zadatak, potpuno elektronski katastar

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Novi zadatak, potpuno elektronski katastar

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sledeća velika reforma u oblasti građevinarstva, posle uvođenja elektronske građevinske dozvole, reforma katastra, u okviru koje će do kraja 2020. u potpunosti biti uveden elektronski katastar.

Ona je na konferenciji "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi", koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmĆam) najavila da će do kraja godine već biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sprovedene određene reforme koje će uticati na bolji rejting Srbije na Duing biznis listi u 2019, a tiču se dobijanja priključka za električnu energiju, lakšeg dobijanja kredita, kao i donošenje seta finansijskih zakona uz zakon o budžetu za 2019.

"Takođe, očekujemo da reforma katastra koju smo pokrenuli iduće godine bude u punom kapacitetu, i da da kraja 2020. imamo potpuno elektronski katastar", kazala je Mihajlović.

Istakla je da je jedan od najvećih izazova u sprovođenju reformi primena donetih zakona i kao primer navela oblast ozakonjenja.

Govoreći o reformi javnih preduzeća, ministarka je rekla da veruje da će privreda vrlo brzo početi da prepoznaje ono što je urađeno u oblasti železnica i puteva.

Prema njenim rečima, Železnicu i danas mnogi posmatraju kao javno preduzeće, a u pitanju su četiri odvojena preduzeća koja su krenula u ozbiljnu reformu.

"Prvi put je napravljen popis imovine na železnici, smanjuju se subvencije, ukinute su nerentabilne železničke pruge. Srbija kargo posluje profitabilno i bez subvencija, Infrastruktura železnice Srbije prvi put ulaže u održavanje pruga iz sopstvenih sredstava, dok će „Srbija voz“ još neko vreme sigurno biti na subvencijama", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se u putnoj privredi održavanje puteva doskora radilo po ugovorima od pre 25 godina, dok danas postoje javni pozivi i ukidaju se nekadašnji "feudi" putarskih firmi.

"Krenuli smo uz podršku Svetske banke da menjamo stvari kad je reč o održavanju puteva i naplati putarina, i cilj nam je da se za tri godine održavanje puteva u potpunosti finansira iz putarina i da za to nisu potrebne nikakve subvencije iz budžeta", rekla je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mihajlović: Sledeća reforma - potpuno elektronski katastar

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je sledeća velika reforma u oblasti građevinarstva, posle uvođenja elektronske građevinske dozvole, reforma katastra, u okviru koje će do kraja 2020. godine u potpunosti biti uveden elektronski katastar...Ona...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.