Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2019, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Infrastruktura uslov bržeg razvoja Srbije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je infrastruktura najvažnija za razvoj srpske ekonomije i da ove godine počinje novi investicioni ciklus u toj oblasti u vrednosti 5,5 milijardi evra.

"Napravljeni su ozbiljni iskoraci u putnoj infrastrukturi, železnici, vazdušnom saobraćaju, čime je Srbija postala ozbiljan partner u ovom delu Evrope", rekla je ona na otvaranju konferencije "Transport i logistika Jugoistočne Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Dunavskog regiona – TIL 2019" u Beogradu.

Skup je organizovala kompanija "Mas medija internešenel" (Maš Media International), a uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske brodarske kompanije "Kosko Šiping" (Cosco Shipping).

Mihajlović je kazala da Srbija radi na tome da sa svim susedima napravi po jedan granični prelaz, ali da se taj proces brže odvija sa zemljama koje nisu članice EU nego sa njenim članicama.

"Za podizanje konkurentnosti važni su ne samo izgradnja novih puteva i obnova pruga, već i uklanjanje nefizičkih barijera, koje utiču sa 30 do 40 odsto na troškove koji se pojavljuju u transportu i logistici", navela je ministarka.

Dodala je da Srbija realizuje svoje strateške ciljeve, a vrednost investicija raste iz godine u godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica rekao je da Srbija ima cilj da se poveže sa svim susednim prestonicama i da ispuni kriterijum da vreme putovanja ne bude duže od tri do četiri sata.

"Koridori 10 i 11 u tom smislu predstavljaju najvažnije transportne pravce u zemlji", kazao je on.

Poledica je naveo da je u Srbiji u prošloj godini rekonstruisano oko 276 kilometara železničke infrastrukture, a da je ove godine planiran nastavak radova ukupne dužine od oko 320 kilometara.

"Ulaganje u infrastrukturu je pokretač ekonomije jer se na taj način angažuje velika radna snaga svih struktura i velika količina sirovina i opreme, a pospešuje se i razvoj privrede na lokalnom nivou", kazao je Poledica.

Generalni direktor kompanije "Mas medija internešenel" Milivoje Radovanović rekao je da je na skupu "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona – TIL 2019" više od 400 učesnika, uključujući i predstavnike oko 150 kompanija.

"Ovo je prilika da se razgovara sa donosiocima odluka u vodećim kompanijama iz ključnih industrija transporta i logistike Jugoistočne Evrope, Dunavskog regiona, EU, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Turske i drugih", naveo je Radovanović.

Predsednik grupe "Dragon Maritime" koja zastupa kinesku kompaniju "Kosko Šiping" Erik Košuta kazao je da je ta kompanija 2009. prepoznala potencijal efikasnog saobraćajnog povezivanja dalekog Istoka i Evrope, a Beograd kao "suvu luku" koja može da preusmeri robu preko velikih reka.

Po njegovim rečima, projekat "Jedan pojas, jedan put" je najvažniji infrastrukturni projekat u koji je "Peking u ovom trenutku spreman da uloži milijarde dolara" za kompletnu infrastrukturu drumskog, železničkog, pomorskog i rečnog saobraćaja.

"Kosko je sada prisutan u skoro svim jadranskim lukama šireći se i na kopno, otkrivajući nove puteve transporta robe. Zato je infrastruktura značajna koliko i logistika koja mora da zna kako da iskoristi infrastrukturu", rekao je Košuta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Infrastruktura uslov razvoja Srbije": Ove godine obnavlja se 320 km pruga

Izvor: B92, 27.Mar.2019

Beograd -- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je infrastruktura najvažnija za razvoj srpske ekonomije...Prema njenim rečima, ove godine počinje novi investicioni ciklus u toj oblasti u vrednosti 5,5 milijardi evra..."Napravljeni su ozbiljni iskoraci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.