Merkelova povezala sudbinu „Severnog toka 2“ sa ukrajinskim tranzitom

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova povezala sudbinu „Severnog toka 2“ sa ukrajinskim tranzitom

Projekat "Severni tok 2" je nemoguć bez utvrđivanja buduće uloge ukrajinskog tranzita, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Prema njenim rečima, u telefonskom razgovoru sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ona mu je saopštila da je nedopustivo da Ukrajina izgubi svoju ulogu tranzitne države zbog realizacije projekta.

"Ja sam jasno naznačila da je projekat "Severni tok 2" bez stvaranja jasnosti o budućoj ulozi ukrajinskog tranzita sa naše tačke gledišta nemoguć", rekla je Merkelova.

Telefonski razgovor između Merkelove i Putina održan je prethodne noći. Kako je navedeno u saopštenju za štampu Kremlja, Rusija i Nemačka potvrđuju svoje stavove u vezi sa projektom gasovoda.

Krajem marta, Nemačka je dozvolila izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji. Prema rečima operatora kompanije "Severni tok 2" AG, u toku su procedure za dobijanje dozvola u četiri druge zemlje - Rusiji, Finskoj, Švedskoj i Danskoj, te da će biiti završene u narednim mesecima.

Projekat "severni tok 2" podrazumeva izgradnju dve linije gasovoda s ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale kroz Baltičko more do Nemačke. Istovremeno, neke zemlje se protive izgradnji, prvenstveno Ukrajina, koja se plaši gubitka prihoda od tranzita gasa, a SAD nameravaju da promovišu sopstveni tečni gas u Evropi.
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Sjeverni tok 2 nemoguć bez Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako radovi na novom plinovodu “Sjeverni tok 2 ”između Rusije i Njemačke ne mogu biti nastavljeni bez definiranja ukrajinske uloge kao tranzitne zemlje za plin. “Ne radi se samo o ekonomskom pitanju, već treba uzeti u razmatrnje i političku stranu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.