Menjaju se zbog optužbi da su rasistički: Evo koji proizvodi će dobiti novo ime ili izgled

Izvor: B92, 26.Jun.2020, 18:21

Menjaju se zbog optužbi da su rasistički: Evo koji proizvodi će dobiti novo ime ili izgled

Džerzi Siti -- Zbog antirasističkih protesta koji se poslednjih nedelja organizuju širom SAD, nekoliko brendova rešilo je da promeni svoje ime zbog rasističkog porekla.

Prvi krupan potez došao je iz kompanije Pepsiko, koja je 17. juna objavila da će promeniti naziv svog sirupa za palačinke koji se do sada zvao "Tetka Džemima" (Aunt Jemima).

Kako smo i ranije izvestili, ovaj brend imao je i logo u vidu slike afroameričke žene, a iz kompanije su priznali da njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreklo, kao i poreklo naziva proizilazi iz "rasnog stereotipa".

Istog dana, kompanije u čijem se vlasništvu nalaze "Pirinač ujka Bena" (Uncle Ben's) i sirup za palačinke "Gospođa Batervort" (Mrs. Butterworth), takođe su najavile da će preispitati svoja pakovanja, zbog kojih su bili optuživani da prikazuju rasne stereotipe.

Kompanija Kolgejt je dan kasnije objavila da će revidirati i unaprediti kineski brend paste za zube "Darli" (Darlie), koja je ranije prikazivala čoveka koji se smeši, a gde se vidi upotreba tzv. "blekfejsa" i čije je ime originalno bilo "Darki" (Darkie) koje se moglo prevoditi kao "pasta za zube za crne osobe".

Nakon toga, Drejers ajs krim (Dreyer's Ice Cream) objavio je da će promeniti reklame i ime svog brenda Eskimo paj (Eskimo Pie) nakon skoro 100 godina, pošto se termin "Eskim" smatra uvredljivim nazivom za arktičke narode.

Poslednja, za sada, bila je kompanija "Nestle" koja je rekla da će prestati da prodaje kolumbijski keks "Beso de Negra", kao i da će rebrendirati australijske slatkiše "Red skins" i "Čikos" (Chicos), zbog njihovih kontroverznih imena, nakon nekoliko godina žalbi da se ta imena kose sa vrednostima ove kompanije, prenosi Forbs.

Pritisak javnosti za menjanjem imena i logoa koji predstavljaju rasističke stereotipe proširio se na mnoge branše, pa tako i na sportske klubove. Konkretno, postoje zahtevi za menjanjem imena ekipa "Vašington Redskins", "Čikago Blekhoks" i "Klivlend Indijans".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.