Meksiko Siti je novi Detroit

Izvor: B92, 10.Maj.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko Siti je novi Detroit

Od kada je proglašen NAFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini na severnoameričkom kontinentu) proizvodnja automobila u Meksiku popela se na 20% za čitav kontinent

A 1990. godine iznosila je tek 6 odsto.

Meksiko je postao četvrti po veličini izvoznik automobila na svetu. Proizvođači širom planete dolaze u ovu zemlju kako bi iskoristili niske cene rada i privredno okruženje koje podstiče izvoz. Automobili iz Meksika putuju na sve meridijane, ali 63% izvoza se ostvaruje u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sjedinjene Američke Države.

Takođe, 45% izvezenih automobila je od proizvođača čija sedišta su Evropi i Aziji.

Cena rada je jeftinija nego u Kini, a fabrike u zemlji rade i po 20 sati dnevno, kakav je slučaj Nisanovog pogona. Geografska prednost je i čvorište ka Svernoj i Južnoj Americi, dok čak 44 trgovinska sporazuma koja olakšavaju izvoz sa velikim ekonomijama kao što su SAD, Japan, EU, Izrael, samo podstiču dalji rast proizvodnje.

Najnoviji podaci kazuju da je u aprilu proizvodnja skočila za čak 15,6%. Mazda, Honda, Nisan i Audi su najavli otvaranje novih fabrika tokom narednih nekoliko godina, a govori se i o dolasku nemačkog BMW-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meksiko postao velesila auto industrije

Izvor: AutoBlog, 10.Maj.2013

Od kada je proglašen NAFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini na severnoameričkom kontinentu) proizvodnja automobila u Meksiku popela se na 20% za čitav kontinent. A 1990. godine iznosila je tek 6 posto. Meksiko je postao četvrti po veličini izvoznik automobila na svetu. Proizvođači širom planete...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.