Međunarodni dan bez kupovine

Izvor: B92, Beta, 29.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan bez kupovine

Beograd -- Međunarodnim danom bez kupovine simbolično se skreće pažnja javnosti na negativne posledice potrošačkog društva.

Pošto je u toku svetska ekonomska kriza, koji se oseća i u Srbiji, većini naših sugrađana je gotovo svaki dan bez kupovine, odnosno kupuju samo ono što moraju. Ove godine Pokret za zaštitu potrošača pozvao je građane da ipak, štede.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograda smatra da se potrošači u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poučeni hiperinflacijom iz devedesetih, prilagođavaju novim uslovima, ali ih i poziva, da ipak pokažu nezadovoljstvo zbog poskupljenja koja su nas već zadesila, ali i onih u najavi.

"Mi apelujemo na potrošače, posebno one sa dubljim džepom, jer upravo oni mogu da manifestuju to što bi bilo uzdržavanje od kupovine koje bi osetili prodavci", kaže Bogosavljević.

"Dakle, pozivamo na potrošačku solidarnost, da odlože kupovinu u meri koliko je to moguće za naredne dane", kazao je Bogosavljević.

Beograđani sa kojima smo razgovarali veruju da se na proizvođače bojkotom može uticati da smanje cene, pa tako većina njih neće danas ići u kupovinu.

Međutim, Goran Papović predsednik Nacionalnog udruženja za zaštitu potrošača kaže da samo jedan dan bez kupovine ne može mnogo da promeni.

On smatra da se u Srbiji ljudi svakodnevno uzdržavaju od kupovine iz nužde, jer nemaju para.

"Međunarodni dan bez kupovine, u Srbiji su zapravo dani bez kupovine. Potrošačka moć ili platežna sposobnost potrošača u Srbiji je veoma niska", rekao je Papović.

"Savet potrošačima je da probaju da racionalno troše svoj novac, ako se uzdržimo od kupovine nateraćmo trgovce i proizvođače da spuste cenu", kaže Papović.

Iako je i ministar trgovine Slobodan Milosavljević pozvao građane da se uzdrže od kupovine u narednom periodu, prvenstveno zbog ekonomske krize, ekonomisti ipak navode da uzdržavanje od kupovine ne može da zadrži rast cena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski Dan bez kupovine - 29. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 18:37

BEOGRAD - U Srbiji se, kao i u svetu, sutra obeležava 29. novembar - Dan bez kupovine, kojim se simbolično skreće pažnja javnosti na negativne posledice potrošačkog društva...Takozvani Dan uzdržavanja od kupovine održava se 28. ili 29. novembra u više od 65 zemalja, a sprovodi se kroz 24 časovni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dan bez kupovine

Izvor: RTS, 29.Nov.2008

Povodom Dana uzdržavanja od kupovine u više od 65 zemalja obeležava se 24 časovnim moratorijumom na kupovinu i nizom javnih akcija poklanjanja i razmene starih stvari. ..U Srbiji se ,kao i u svetu, obeležava  Dan bez kupovine, kojim se simbolično skreće pažnja javnosti na negativne posledice...

Nastavak na RTS...

Međunarodni dan bez kupovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2008

BEOGRAD - Međunarodnim danom bez kupovine simbolično se skreće pažnja javnosti na negativne posledice potrošačkog društva...Pošto je u toku svetska ekonomska kriza, koji se oseća i u Srbiji, većini naših sugrađana je gotovo svaki dan bez kupovine, odnosno kupuju samo ono što moraju. Ove...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.