Svetski Dan bez kupovine - 29. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski Dan bez kupovine - 29. novembar

BEOGRAD - U Srbiji se, kao i u svetu, sutra obeležava 29. novembar - Dan bez kupovine, kojim se simbolično skreće pažnja javnosti na negativne posledice potrošačkog društva.

Takozvani Dan uzdržavanja od kupovine održava se 28. ili 29. novembra u više od 65 zemalja, a sprovodi se kroz 24 časovni moratorijum na kupovinu i niz javnih akcija poklanjanja i razmene starih stvari, obično na gradskim trgovima ili velikim parkovima.

Zamisao tih akcija je skretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pažnje javnosti na potrebu ukidanja tržišne logike po kojoj je profit cilj svake aktivnosti, ali i ukidanje otuđenosti života u gradovima i promocija okupljanja na javnim mestima kao legitimnog načina javnog delovanja, druženja i zabave.

Pokret za zaštitu potrošača Beograd pozvao je građane da sutra, na Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine, izraze nezadovoljstvo zbog povećanja cena i na taj način ukažu da je rast maloprodajnih cena u neskladu sa realnim primanjima građana.

"Svoje nezadovoljstvo potrošači treba da izraze šetnjom kroz prodajne objekte i pijace bez ili uz minimalnu kupovinu robe", smatraju u tom pokretu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.