Marija tka svoje snove – osvaja nagrade i svetske modne piste

Izvor: RTS, 01.Dec.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija tka svoje snove – osvaja nagrade i svetske modne piste

Modna kreatorka iz Šapca Marija Ivanković Jurišić, vlasnica tkačke radionice "Marija hand made", dobitnica je nagrade Evropske mreže preduzetnika za projekte u oblasti tekstilne industrije.
Još od detinjstva, kada je sa bakom na razboju u rodnoj Mačvi počela da tka svoje snove, dizajnerka Marija Ivanković Jurišić verovala je da će u svetu mode ostaviti tragove.

Posle 11 godina od osnivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetničke radionice i brojnih revija širom planete, nagrada Evropske mreže preduzetnika dodeljena joj je za nastup na sajmu u Hagu za kolekciju "Beli anđeo" i na nedelji mode u Torinu gde je imala priliku da govori o održivoj zelenoj modi i osvešćenoj kupovini.
"Kako da nosimo stvari koje su dobre za nas, odeću koja je prvenstveno dobra i izgleda lepo na nama, ali samim tim mi činimo dobro i ljudima oko nas, ljudima koji su takve odevne predmete proizveli i naravno dobro za našu planetu, s obzirom da znamo da je tekstilna industrija danas najveći zagađivač naše planete", navodi Ivanković Jurišićeva.
Sa istom idejom, kako kaže, nastaje i njena nova kolekcija od recikliranih starih predmeta kojima daje novu upotrebnu vrednost i vek trajanja.
"Naravno to selektujemo, izdvajamo, uklapamo po bojama, kvalitetu i od toga pravimo nove teksture na razboju tehnikom tkanja, a potom dizajniram nove modele", objašnjava Ivanković Jurišićeva.
Znanje i energiju Marija je podelila i u okviru projekta gradske uprave Šapca za podršku ženskom preduzetništvu.
"Marija je koordinirala ceo projekat, više od 150 žena je prošlo kroz obuke i sigurna sam da je ona u velikoj meri doprinela da se određen broj njih ohrabri i osamostali u samostalnom biznisu", ističe Violeta Šeštić iz Uprave grada Šapca.
Novom kolekcijom, osim dama u Beogradu i Parizu, šabačka kreatorka obradovaće i posetioce sajma u Torinu iduće godine, sa istim ciljem, da promoviše najbolje iz Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.