Manji izvoz u poljopirivredi

Izvor: B92, 01.Avg.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji izvoz u poljopirivredi

Beograd -- Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije ukazuju na nastavak tendencije pada izvoza, dok je tempo rasta uvoza povećan.

Analitičar Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže da su Ovi nepovoljni rezultati posledica skromnog izvoznog obima ponude.

Poljoprivreda i prehrambena industrije Srbije su u prvoj polovini ove godine ostvarile izvoz u vrednosti od 1,083 milijarde dolara, što je pad od 18,8 odsto u odnosu na isti period >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2012. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 16,5 odsto.

Istovremeno, vrednost uvoza u toj oblasti iznosila je u posmatranom periodu 808,2 miliona dolara, ili za 16,1 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima pad od 56,9 odsto i iznosi 274,9 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 134 odsto.

Stanković je naveo da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u prvom polugodju bili smrznuta malina u vrednosti 83,3 miliona dolara, rafinisani šećer od šećerne repe sa 63,9 miliona dolara, merkantilna pšenica sa 52,1 milion, pivo od slada sa 34,9 miliona i merkantilni kukuruz sa 32,8 miliona dolara.

U izvozu dominiraju robne grupe voće i povrće, sa ostvarenom vrednošću od 252,5 miliona dolara i sa učešćem od 3,8 odsto u ukupnom robnom izvozu, kao i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 212,8 miliona, sa učešćem od 3,2 odsto u ukupnom izvozu.

Kod uvoza dominira tradicionalno grupa ''nekonkurentnih'' proizvoda - sirova kafa u vrednosti od 42,7 miliona dolara, sveže banane sa 23,5 miliona, pomorandže, sveže ili suve u vrednosti 18,3 miliona i mandarine, klementine i ostali agrumi u vrednosti od 4,7 miliona dolara, kazao je Stanković.

On je dodao da zbog visoko ostvarene vrednosti treba istaći uvoz uljane pogače i ostalih čvrstih ostatataka od soje, u vrednosti 27,1 milion dolara, cigarete koje sadrže duvan za 25,1 milion i rafinisano suncokretovo ulje u vrednosti od 16,1 milion dolara.

Po ostvarenoj vrednosti uvoza, najzastupljeniji su voće i povrće sa 173,6 miliona dolara i sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto, zatim kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 98,7 miliona, sa učešćem u ukupnom uvozu od jedan odsto, naveo je Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.