Manje državi – jeftinije na pumpama

Izvor: Politika, 23.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje državi – jeftinije na pumpama

„Moguće je ići na smanjenje akciza kako bi se u celini ili delimično neutralisalo poskupljenje goriva”, rekao ministar finansija Mirko Cvetković

Da li će i za koliko gorivo u Srbiji poskupeti, znaće se do kraja naredne nedelje. Ministarstvo finansija, koje inače daje saglasnost na predlog Ministarstva energetike o korekciji cena derivata, narednih dana će da izračuna kakve će posledice imati predloženo poskupljenje na inflaciju i budžet, potvrdio je juče Mirko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Cvetković, ministar finansija.

„Imajući u vidu da je reč o relativno visokom procentu poskupljenja goriva, skoro sedam dinara za benzine i osam za dizele, odlučili smo da iskoristimo zakonsku mogućnost od sedam dana i odložimo davanje saglasnosti na predlog Ministarstva energetike. U međuvremenu, ovo ministarstvo će analizirali efekte koje to poskupljenje može da ima na inflaciju, a sa druge strane i na budžet, jer je moguće ići na smanjenje akciza kako bi se u celini ili delimično neutralisalo poskupljenje”, izjavio je Cvetković.

Sada država od svakog prodatog litra benzina u budžet prihoduje 50,1 dinar, a od dizela oko 34 dinara. Od toga 35,91 dinar kod benzina i 19,1 dinar kod dizela država uzima na ime akcize. Ostatak se „ubere” porezom na dodatu vrednost od 18 odsto. Proizvođačka cena benzina u Srbiji sada je 50,10 dinara, a dizela do 62 dinara. U navedene iznose je uračunato i pet dinara marže koja pripada trgovcima.

Ukoliko bi se odobrilo najnovije poskupljenje od sedam dinara za benzine i osam za dizele, gorivo bi samo u maju poskupelo za više od 10 dinara.

Ivan Nikolić, saradnik biltena Ekonomskog instituta „Makroekonomske analize i trendovi”, kaže za naš list da očekuje da će se država najverovatnije odlučiti za smanjenje akciza u ceni derivata. Za koliko tačno, pokazaće računica. Kada je projektovala budžet vlada je sigurno predvidela i koliki će joj biti priliv para po osnovu PDV-a i akciza, ne pretpostavljajući da će nafta toliko poskupljivati. Zato, kaže naš sagovornik, ima prostora za smanjenje akciza.

Do smanjenja maloprodajne cene goriva može doći i smanjivanjem proizvođačke cene goriva, koja je, inače, kako su pokazala istraživanja, najviša upravo u Srbiji.

Upitan da li bi liberalizacija tržišta pripomogla da se cene spuste bar na nivo zemalja u okruženju, Nikolić kaže da bi slobodan uvoz sigurno doneo jeftiniji i kvalitetniji benzin i dizel, jer se u Srbiji prodaje najskuplje, a najnekvalitetnije gorivo.

On napominje da je praksa zemalja u okruženju da kada cena nafte drastično poskupi, država smanjuje akcizu, kako bi bar ublažila rast cena na benzinskim pumpama. Svaka država može to da učini, ali nema saznanja da li je neko od komšija to radio od početka ove godine. Doduše, u pojedinim bivšim jugoslovenskim republikama akcize su, kaže, smanjivane u poslednjem kvartalu prošle godine.

Kada je reč o Srbiji, državna zahvatanja u ceni goriva su poslednji put smanjena pre dve godine, kada je Mlađan Dinkić bio ministar finansija. Država u međuvremenu nije to činila najverovatnije zbog toga što nije imala dovoljan priliv para u budžet po drugim osnovama, te bi se uz ovu, za nju nepopularnu meru, napravila poprilična rupa u budžetu.

Sada to, možda, i ne bi bio slučaj.

Jasna Petrović

[objavljeno: 24/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.