Mali odgovorio Đilasu: U tu priču niko ne veruje. Novac se nikad ne povlači odjednom

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 09:18

Mali odgovorio Đilasu: "U tu priču niko ne veruje. Novac se nikad ne povlači odjednom"

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na društvenoj mreži Threads kako bi odgovorio na nedavne tvrdnje opozicije.

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

"Kada Dragan Đilas o ekonomiji uči od svog stranačkog kolege Dušana Nikezića, koji je poznat po nesuvislim izjavama, onda dobijete potpuno novi nivo besmisla. Naime, kaže Đilas da kada povučemo sve pare iz kredita, dug će preći 50 milijardi evra. Rado ću mu objasniti kako se odgovorno vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politika upravljanja javnim dugom i koliko je netačno i besmisleno to što on govori.

Novac se nikad ne povlači odjednom, deo se otplaćuje kada dospe na naplatu, deo se povlači prema realizaciji projekata itd.

Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek na dan kad se povuku, a ne odmah, a sve vreme i vraćamo dospele obaveze. Pre samo desetak dana vratili smo jednu veliku obveznicu od čak 95 mlrd dinara. Da li stručnjak Dragan Đilas i to računa u 50 mlrd evra? Dakle, Đilas ponavlja Nikezićevu priču o izmišljenih 50 milijardi evra duga, u koju niko ne veruje.

Dalje, mi kredite koristimo za višegodišnje investicije, a ne za potrošnju, kao što su oni to radili, da bi se dodvoravali građanima. To znači da nam raste BDP, postajemo atraktivniji za investitore, konkurentniji na tržištu... To je primer kako se odgovorno troši novac, dakle u svrhu boljeg kvaliteta života građana. Danas posao ima 500.000 ljudi više nego pre 2012. godine, imamo rekordno visok nivo stranih direktnih investicija, stabilnu ekonomiju, punu državnu kasu... To su naši rezultati u poslednjih 10 godina, a sa tom politikom ćemo nastaviti i dalje.

Ponavljam i da se nivo javnog duga uvek posmatra u odnosu na BDP, tako da je naš trenutno na nivou od tek 50,5%, daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht, i daleko ispod proseka evrozone, koji je na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 91,2%. Šta Dragan Đilas ima da kaže na taj podatak?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mali: Krediti se koriste za višegodišnje investicije, a ne za potrošnju

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Avg.2023

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država koristi kredite za višegodišnje investicije, a ne za potrošnju, kao što je to radila prethodna vlast da bi se dodvoravala građanima. “Kada Dragan Đilas o ekonomiji uči od svog stranačkog kolege Dušana Nikezića, koji je...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.