Izvor: RTS, 25.Nov.2020, 17:03

Mali i direktorka EBRD-a potpisali ugovor o kreditu za izgradnju auto-puta Niš–Merdare

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje auto-puta Niš–Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.
Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Kredit od 85 miliona evra je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do Pločnika u dužini od 33 kilometara.
Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje auto-puta potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i regionalna direktorka EBRD-a.
Mali je istakao da su danas potpisana dva važna sporazuma koji predstavljaju korak napredak u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.
"Potpisana su danas dva sporazuma, od kojih se jedan odnosi na implementaciju projekta, a drugi na završetak cele strukture finansiranja tog projekta", rekao je Mali.
Ministar finansija kaže da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra.
Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.
Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.
Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj auto-put doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja.
"To će unaprediti ekonomsku povezanost i razvoj celog regiona", istakao je Mali.
Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program "Srbija 2025" u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.
"Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a", naglasio je ministar.
Mali je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja, kaže, uvek pruži Srbiji podršku.
Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 kilometara novih auto-puteva.
Momirović: Gradnja auto-puta Niš–Pločnik počinje na prolećeGradnja prve deonica auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg auto-puta od Niša do Merdara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspektivu i za Srbe i za Alabance.
Dodao je i da će taj autoput Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.
"Politika predsednika Srbije i Vlade Srbije jeste da ruši sve granice i da otvara ekonomsku perspektivu, kako bismo išli napred, jer smo dosta stagnirali u prošlosti", kaže Momirović.
Ističe da izgradnja auto-puta počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.
Tender za izvođača radova biće raspisan, kaže, do kraja ove godine.
Zahvalio je EBRD na finansijskoj pomoći i istakao da je ta institucija pomogla mnogobrojne infrastrukturne projekte u zemlji, a posebno za deonicu Koridora E10 i rehabilitaciju putnih saobraćajnica.
Hargitai: Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom SrbijeRegionalna direktork EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ponosna zbog potpisivanja kreditnog ugovora i što EBRD može doprineti početku radova na tako važnom projektu.
Navela je da je deonica Niš–Pločnik prvi deo auto-puta mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevesticionog plana EU.
"Ne samo što smo potpisali kreditni ugovor nego krenućemo sa radovima. To nam je bilo svečano obećanje prema svima u Srbiji da nećemo potpisati kreditni ugovor i onda čekati sa početkom radova", kaže Hargitai.
Najavila je da će prvi tender za radove biti objavljen već u decembru, s time da do sredine sledeće godine kreću i radovi.
"Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom Srbije, da pomažemo u finansiranju ostalih delova ovog auto-puta, ali isto tako da podržavamo sve ostale ključne infrastrukturne projekte u Srbiji", rekla je Hargitai.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD obezbedila kredit od 85 miliona evra za izgradnju autoputa Srbija-Pločnik

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2020

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas saopštila da je obezbedila 85 miliona evra kredita Vladi Srbije za finansiranje 39 kilometara autoputa Niš-Pločnik, kod Prokuplja...Ta saobraćajanica će povezati Niš i Prištinu, nastavljajući dalje do Tirane sa završetkom u luci Drač na Jadranskom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Početak radova izgradnje "Auto-puta mira" od Niša do Prištine sredinom sledeće godine

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Nov.2020

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai Ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare, deonica do Pločnika, koji će, kako je Mali istakao, doprineti ekonomskom razvoju celog regiona...Istovremeno,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.