Mali: Uvećane plate već u decembru

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Uvećane plate već u decembru

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije krajem meseca izaći sa procentima povećanja plata po sektorima.

Kako je rekao, zaposleni u javnom sektoru uvećane plate mogli bi da očekuju već u decembru.

Osim najavljenih povećanja plata i penzija, kaže Mali, Vlada pokreće i stimulativni paket mera koji su, ističe, signal za dugoročnu stabilnost i rast srpske ekonomije.

"Mi smo danas izašli sa istorijskim setom mera, objavili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ćemo od 1. januara ukinuti doprinose za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. To je naš prvi signal da idemo ka tome da u godinama koje dolaze još dodatno rasterećujemo opterećenja na plate kako bi naša ekonomija bila još konkurentnija", rekao je Mali sinoć za RTS.

Takođe, Mali je istakao i da je Vlada donela odluku da od 1. januara uvede amortizacione tabele, a koje će motivisati poljoprivrednike da kupuju novu opremu, tehnologiju i mašine.

"Doneli smo i odluku da do kraja oktobra na Vladi prođe novi Zakon o naknadama, jer ono što privrednici žele jeste predvidivost naknada i žele da se te naknade smanje. Sada ćemo sve te namete da stavimo u jedan zakon, tako da više neće biti iznenađenja", podvukao je Mali.

Taj će zakon, kaže on, do kraja oktobra biti u Vladi, zajedno sa Zakonom o budžetu, i očekuje da će ga Skupština usvojiti do kraja godine.

Mali je najavio i set podsticajnih mera i poreske olakšice za IT sektor, koje će Vlada objaviti krajem oktobra.

Ministar je istakao da su reforma i odgovorna politika Vlade koja se sporovodi od 2014. godine doveli i do toga da Srbija postane lider u regionu po privlačenju stranih investicija, sa privrednim rastom od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, i smanjenjem nezaposlenost na ispod 12 odsto.

"Finansijski rezultati nikada nisu bili bolji, imamo 49 milijardi dinara suficita u budžetu, opada učešće javnog duga, a to su najbolji rezultati srpske ekonomije ikada", ocenio je Mali.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.