Mali: Penzije će biti nikad veće, povećanje plata u fazama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Penzije će biti nikad veće, povećanje plata u fazama

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim penzionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini.

Mali je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicma MMF održanoj povodom prve revizije novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom podsetio da je već ukinut Zakon o privremenom smanjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << penzija, te da će penzije od oktobra biti "nikad veće".

Ministar finansija Srbije je rekao da je dobijena saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere koji primaju do 32.285 dinara, te da očekuje da će na sednici Vlade Srbije biti odlučeno da se tim penzionerima penzije povećaju za pet odsto.

On je naveo da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija koji će se primenjivati od 2020. godine.

Kada je reč o povećanju plata u javnom sektoru Mali je rekao da će se plate povećavati u fazama, te da je sa MMF dogovoreno koliki je prostor za to povećnaje u narednoj godini.

Precizirao je da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome i naglasio da je Vlada Srbije posvećena sprovođenju reforme plata u javnom sektoru za koju kaže da je jedna od ključnih.

Mali: Povećanje plata za javni sektor u decembru

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije krajem meseca izaći sa procentima povećanja plata po sektorima, a da bi zaposleni u javnom sektoru uvećane plate mogli da očekuju već u decembru.

Osim najavljenih povećanja plata i penzija, kaže Mali, Vlada pokreće i stimulativni paket mera koji su, ističe, signal za dugoročnu stabilnost i rast srpske ekonomije.

"Mi smo danas izašli sa istorijskim setom mera, objavili smo da ćemo od 1. januara ukinuti doprinose za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. To je naš prvi signal da idemo ka tome da u godinama koje dolaze još dodatno rasterećujemo opterećenja na plate kako bi naša ekonomija bila još konkurentnija", rekao je Mali za RTS.

Takođe, Mali je istakao i da je Vlada donela odluku da od 1. januara uvede amortizacione tabele, a koje će motivisati poljoprivrednike da kupuju novu opremu, tehnologiju i mašine.

"Doneli smo i odluku da do kraja oktobra na Vladi prođe novi Zakon o naknadama, jer ono što privrednici žele jeste predvidivost naknada i žele da se te naknade smanje. Sada ćemo sve te namete da stavimo u jedan zakon, tako da više neće biti iznenađenja", podvukao je Mali.

Taj će zakon, kaže on, do kraja oktobra biti u Vladi, zajedno sa Zakonom o budžetu, i očekuje da će ga Skupština usvojiti do kraja godine.

Mali je najavio i set podsticajnih mera i poreske olakšice za IT sektor, koje će Vlada objaviti krajem oktobra.

Ministar je istakao da su reforma i odgovorna politika Vlade koja se sporovodi od 2014. godine doveli i do toga da Srbija postane lider u regionu po privlačenju stranih investicija, sa privrednim rastom od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, i smanjenjem nezaposlenost na ispod 12 odsto.

"Finansijski rezultati nikada nisu bili bolji, imamo 49 milijardi dinara suficita u budžetu, opada učešće javnog duga, a to su najbolji rezultati srpske ekonomije ikada", ocenio je Mali.

Mali: Ukidamo neke naknade, parafiskalne namete za poslodavce

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja", rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Ministar je takođe rekao da će do kraja oktobra izaći sa novim zakonom o naknadama, što podržava i Međunarodni monetarni fond, a kojim se predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta, što je, kaže, vrlo važna mera jer privrednici traže predvidljivost naknada.

Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

"Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine", objasnio je on.

Dodao je i da su u nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara.

"To je 25 milijardi više nego 2018, a ovde govorimo o novim industrijskim zonama, kilometrima autoputeva, rekonstrukciji železnice..", rekao je Mali.

Ministar je najavio i niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnologije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju koja može biti još veći kontributor BDP-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Penzije nikad veće, rast plata u fazama"

Izvor: Mondo, 04.Okt.2018

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim penzionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini...Foto: Tanjug/Filip Krainčanić..Mali je na zajedničkoj konferenciji za novinare...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.