Mali: Srbija po rastu BDP lider u regionu, rast višestruko veći od hrvatskog

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2020, 15:27

Mali: Srbija po rastu BDP lider u regionu, rast višestruko veći od hrvatskog

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se Srbija u prvom kvartalu ove godine pokazala kao "apsolutni lider" po visini bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na zemlje regiona, ali i Evrope, te da su čak i njega neke brojke prijatno iznenadile, saopštio je njegov kabinet.

"Najnoviji podaci pokazuju da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu iznosio 5,1 odsto, dok je BDP Hrvatske iznosio svega 0,4 odsto. Srpski BDP je u prva tri meseca ove godine ostvario duplo brži >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rast od BDP-a zemalja regiona kao što su Rumunija i Bugarska, koje su članice EU. Rumunija je ostvarila rast od 2,7 odsto, a Bugarska rast od 2,4 odsto", kazao je Mali.

Naveo je da su u Hrvatskoj su zabeleženi i drugi loši parametri, kao što je pad prometa u trgovini na malo u martu od čak sedam odsto na godišnjem nivou. Hrvatska, kako je dodao, ima najsporiji rast od poslednjeg kvartala 2014. godine, kada je privreda na godišnjem nivou porasla za 0,7 odsto.

Mali je uz ocenu da su postignuti "neverovatno dobri rezultati u Srbiji u datim okolnostima", naveo da je iznos privučenih stranih direktnih investicija u prvom kvartalu ove godine od 821,6 miliona evra, što je više nego u istom periodu pošle godine.

"Dakle, ovo pokazuje i neke nove trendove, a to je da se kapital polako seli na Zapadni Balkan, a da je Srbija predvodnik u privlačenju stranih investicija", naveo je Mali.

Ocenio je da su rezultate dale reforme katastra, izdavanja građevinskih dozvola, osposobljavanja lokalnih samouprava u opremanju komunalnom i drugom infrastrukturom, izgradnja puteva.

Podsetio je da je u Crnoj Gori priliv stranih direktnih investicija u prvom kvartalu 2020 iznosio 134,2 miliona evra, a u Bugarskoj 249,3 miliona evra.

"Mi smo za naše uspehe već dobili potvrde i iz Evropske unije, a svakodnevno dodatnu valorizaciju daje nam i finansijsko tržište", rekao je ministar.

"Voleo bih da građani ali i ekonomska struka prepoznaju naš trud i rad i dodatno nam daju vetar u leđa sa ohrabrenjem za druge poduhvate koje nameravamo da preduzmemo, naročito kada je u pitanju realizacija programa Srbija 2025", naveo je Mali.

Izrazio je zadovoljstvo i dinamikom otvaranja ekonomije posle vanrednog stanja i naveo da je privreda krenul pre nego što je očekivao.

"Kada se uzmu u obzir borbe koje se još uvek vode sa korona virusom u velikim zemljama poput SAD i vodećih evropskih država, ne mogu a da ne izrazim zadovoljstvo postignutim" u Srbiji, rekao je ministar.

"Po ublažavanju mera vi već vidite da smo na izlasku iz epidemije i to me naročito raduje, kako zbog građana Srbije tako i zbog naših preduzeća", rekao je Mali.

Najavio je da će država u narednih desetak dana objaviti program podsticajnih mera za zapošljavanje, što je dodatni impuls ekonomiji čije se ubrzavanje po njegovoj oceni očekuje naročito u drugoj polovini ove godine.

"Od naredne godine, idemo na one stope koje Međunarodni monetrani fond (MMF) predviđa... koje premašuju šest procenata i idu do čak 7,5 odsto, koje Srbiji daju za pravo da kaže da se brzo približavamo životnom standardu mnogo razvijenih zemalja", rekao je Mali.

Kazao je da je omogućeno da se za pomoć države od 100 evra građani s važećom ličnom kartom prijave do 5. juna.

"Na ovaj način smo odgovorili na predloge građana koje smo dobijali prethodnih dana, a s obzirom na to da određeni broj njih nije imao ličnu kartu na dan 24. aprila, što je bio jedan od uslova, već da su u međuvremenu izvadili novu", objasnio je Mali.

Naveo je da se svakoga dana isplaćuje pomoć od 100 evra za pola miliona punoletnih građana, tako da će u narednih nekoliko dana svi biti isplaćeni.

Mali je ponovio da redosled isplate po 100 evra ne zavisi od datuma prijave, već da Uprava za trezor svakoga dana isplaćuje novac određenom broju banaka, za određeni broj njihovih klijenata.

"Do danas imamo već 4.179.400 prijavljenih, što sa primaocima penzija i korisnicima socijalnih davanja, čini više od šest miliona uspešno prijavljenih građana Srbije", rekao je ministar finansija u saopštenju.

Ocenio je da to pokazuje "građanima da mogu da se oslone na svoju državu u trenutku kada im je to najpotrebnije".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.