Mali: Novi investicioni projekti otvaraju 1.180 radnih mesta

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 15:39

Mali: Novi investicioni projekti otvaraju 1.180 radnih mesta

Vlada RS dala je saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa 6 privrednih društava o investicionim projektima čija je vrednost ulaganja veća od 7 mlrd dinara.

Na predlog Ministarstva privrede, data je saglasnost za zaključivanje ugovora sa kompanijama Puratos Beograd, Yusei Machinery, Jugotex Production, Pionir Beograd, Haix Oprema i Stublina HBB Group Aranđelovac. Pomenuti investicioni projekti doprineće otvaranju novih 1.180 radnih mesta u Kragujevcu, Nišu, Krupnju, Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vranju i Aranđelovcu.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, rekao je da Ministarstvo privrede na ovaj način nastavlja državnu politiku privlačenja direktnih stranih investicija, kao i politiku podrške domaćih investicija.

"Dobar je signal što investitori dalje šire svoje investicije, ulažu u nove projekte, i na taj način dodatno zapošljavaju ljude. Na ovaj način će biti otvoreno 1.180 radnih mesta u okviru šest različitih kompanija sa kojima će biti zaključen ugovor. Mi inače vredno radimo na privlačenju investitora i otvaranju fabrika. Ne samo što na taj način zapošljavamo ljude, već i dovodimo najsavremeniju tehnologiju i našu privredu činimo konkurentnijom. Sve to će uvećati naš BDP i ekonomsku snagu, a samim tim i obezbediti još bolji životni standard našim građanima. Zahvaljujući takvoj ekonomskoj politici, uspeli smo da prebrodimo prethodnih par godina svetske krize i da ostanemo u potpunosti stabilni, zadržavajući punu zaposlenost", rekao je potpredsednik Vlade.

Već u septembru predstoji novi investicioni ciklus ulaganja u mašine, opremu i proizvodne pogone i zapošljavanje u opštinama i gradovima Srbije.

Privredno društvo Puratos Beograd osnovano je 1996. godine i u vlasništvu je renomirane kompanije Puratos Group iz Belgije koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Planira da kroz projekat opremanja novog proizvodnog pogona za proizvodnju margarina i drugih praškastih proizvoda u Kragujevcu do kraja 2024. godine uloži 3.295.042 evra i zaposli 30 novih radnika u tom gradu.

Investicija Yusei Machinery odnosi se na otvaranje proizvodnog pogona za injekciono livenje i aluminizaciju plastičnih komponenti automobila u Nišu. U planu je da kraja 2026. godine investira 20.750.000 evra i zaposli 280 novih radnika.

Kompanija Jugotex Production u opštini Krupanj planira opremanje proizvodnog pogona namenjenog proizvodnji tekstilnih predmeta. Investicioni projektom će do kraja 2024. godine zaposliti 150 novih radnika i investirati 2.556.000 evra.

Kompanija Pionir je u vlasništvu Amasis doo Beograd koja posluje u oblasti prehrambene industrije i poseduje proizvodne pogone u Subotici, Paraćinu i Prokuplju. Jedan je od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda na jugu Evrope i ime koje nosi tradiciju više od 100 godina, a do kraja ove godine će investirati 2.610.000 evra u automatizaciju termotehničkih sistema u fabrici u Subotici u kojoj se i proizvodi najveći deo asortimana.

Haix Oprema planira uspostavljanje proizvodnje obuće u Vranju, a zahvaljujući tome biće zaposlen 651 novi radnik na neodređeno vreme do kraja 2025. godine i investirano 2.805.510 evra.

Pored navedenih ulaganja u osnovna materijalna sredstva u proizvodnom sektoru, biće sprovedena i rekonstrukcija i dogradnje hotela „Šumadija“ u Aranđelovcu, čiji je nosilac privredno društvo Stublina HBB Group. Kako je planirano, do kraja 2025. godine, Stublina HBB Group će u opštini Aranđelovac zaposliti 70 novih radnika i investirati 30.000.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.