Mali: Ključ uspeha je u stranim investicijama

Izvor: Studio B, 03.Mar.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Ključ uspeha je u stranim investicijama

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao je na panel diskusiji „Regionalna ekonomska saradnja - pretpostavka boljih ekonomskih rezultata", koja je održana na Kopaonik biznis forumu.

On je istakao da privlačenje stranih investitora i strateška partnerstva mogu da budu uspešan model za razvoj privrede celog regiona.

"Ključ uspeha je u stranim investicijama, brisanju granica između zemalja regiona i u međunarodnoj saradnji", rekao je Mali i naglasio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se Grad Beograd još aktivnije posvetiti ovom pitanju.

"Samit gradonačelnika centralne i istočne Evrope biće održan 23. aprila u Beogradu. Želimo da napravimo sličan samit kao prošle godine u decembru kada smo ugostili 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope", istakao je gradonačelnik Beograda.

On je dodao da glavni gradovi treba da budu lokomotive razvoja, ali i regionalne saradnje.

"Ne zaboravite da Beograd ima 40 odsto udela u bruto domaćem proizvodu Srbije i da je veoma važan za razvoj cele zemlje", rekao je Siniša Mali.

On je naglasio da glavni gradovi treba međusobno da unapređuju političku, ekonomsku i svaku drugu saradnju, kao i da će na samit će biti pozvani i predstavnici velikih kompanija iz regiona, za koje će biti organizovan poslovni forum. 

 

 

Na leto izgradnja prve zgrade Beograda na vodi

"Ja očekume da ćemo tokom leta, krenuti sa prvim ašovom ako tako mogu da se izrazim, da krenemo da gradimo prvu zgradu", najavio je Mali na marginama Kopaonik biznis foruma 2015.

Projekat "Beograd na vodi", koji treba da počne da se radi od ovog leta, biće najveći projekat u regionu i od najveće važnosti za prestonicu i celu Srbiju s obzirim na obim investicija ,jer treba da pokrene celokupnu ekonomiju i da zaposli brojna domaća preduzeća, izjavio je danas Tanjugu gradonačelnik Beograda Siniša Mali. 

"Ja očekume da ćemo tokom leta, krenuti sa prvim ašovom ako tako mogu da se izrazim, da krenemo da gradimo prvu zgradu", najavio je Mali na marginama Kopaonik biznis foruma 2015.

Trenutno se radi na raščišćavanju terena, kako bi počela da se gradi prva zgrada u okviru projekta "Beograda na vodi", rekao je Mali i najavio za nekoliko dana donošenje zakona o eksproprijaciji, koji će biti finalni korak ka rešavanju imovinsko - pravnih poslova.

Kako je ranije najavljeno, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiće više od tri milijarde evra u projekat "Beograd na vodi". 

 

Projekat Er Srbija koristan za region

Privlačenje stranih investitora i strateška partnerstva mogu da budu uspešan model za razvoj privrede i celog regiona, što pokazuje uspeh srpske nacionalne aviokompanije Er Srbija, izjavio je na Kopanik biznis forumu gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali, koji je predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, rekao je na panelu o regionalnom povezivanju da je Er Srbija uvođenjem novih destinacija povezala velike gradove u regionu.

"Er Srbja je koristan projekat za ceo region", istakao je Mali, podsetivši da je srpski avioprevoznik samo za jednu godinu uveo 16 novih destinacija.

On je, komentarišući uspeh hrvatskog Agrokora u objedinjavanju trgovinskih lanaca, rekao da je i to svakako dobar model za razvoj.

On je rekao da je ključ uspeha u ekonomiji obima i veličine i da je podsetio da je Agrokor prvo ojačao kod svoje kuće pa je zatim počeo da se širi i u regionu.

Mali ističe da Srbija u razvoju svoje aviokompanije nije niti kupila niti preuzela neku kompaniju ni ostvarila rast, ali je došlo do uspešnog strateškog partnerstva sa Etihad ervejzom.

On je kazao da Er Srbija nije samo prepoznata kao lider u regionu, već da izlazi i na svetsku scenu.

Mali je predložio zemljama u regionu da primene sličan model, odnosno da traže jake strateške partnere.

 

U planu su letovi za Ameriku

Siniša Mali izjavio je da je u planu da avioni te aviokompanije lete za Ameriku i da će početkom naredne godine biti organizovan prvi interkontinentalni let.

Mali je na Kopaoniku, gde se održava biznis forum, u izjavi za Jutarnji program TV Pink, najavio letove "Er Srbije" za Njujork, Toronto i Čikago.

Predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" je najavio da će to biti kruna rada u poslednjih godinu i po dana i označiti povratak nacionalne aviokompanije na mesto koje je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka imao tadašnji JAT, koji je leteo za Ameriku.

Mali je podsetio da je prošla godina bila najuspešnija za tu aviokompaniju, jer je povećan i prihod i broj putnika.

Pri tom se vodilo računa i o troškovima, a obnovljena je i flota, pa ima 10 novih aviona, dok je kvalitet usluga znatno povećan, naveo je Mali.

Broj putnika je uvećan za 67 odsto, a prošle godine je "Er Srbija" prevezla 2,3 miliona putnika, precizirao je Mali.

Mali je ukazao da je "Er Srbija" primer javnog preduzeća, u kome je Vlada Srbija većinski vlasnik, kako je sa dobrim partnerom moguće napraviti i čuda i ostvariti profitabilnost.

On je podsetio da je u toj aviokompaniji u protekloj godini zaposleno 400 novih mladih ljudi, a da je pre desetak dana organizovan novi konkurs za stotinak stjuarda i stjuardesa.

Gradonačelnik Beograda je ocenio da je za glavni grad, koji ostvaruje 40 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, važno da bude prisutan na biznis forumu na Kopaoniku.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.