Mađarska počela isporuku gasa Srbiji

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska počela isporuku gasa Srbiji

Mađarski MOL počeo je juče nešto iza 16 časova isporuku dva miliona kubnih metara gasa potrošačima u Srbiji i time sprečio drastičnije posledice energetske krize za 160.000 domaćinstava u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Subotici, Vršcu i Bečeju. Ova isporuka rezultat je jučerašnjeg dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i mađarskog premijera Ferenca Đurčanja. Ipak, za normalizaciju nužan je dogovor Rusije i Ukrajine.



Na mađarski gas sinoć su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najpre mogli da računaju ugroženi gradovi Vojvodine i to Zrenjanin i Vršac, a potom i Pančevo. Kad se podigne sistem gas će moći da očekuju u Bečeju i Subotici, a danas bi moglo da krene snabdevanje Jagodine i Čačka. Gas neće biti isporučivan Beogradu jer se glavni grad greje na mazut.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane Srbije da štede električnu energiju i budu racionalni.

Tadić je izjavio sinoć za RTS da će Srbija od Nemačke dobiti tri miliona kubnih metara gasa dnevno što će, kako je ocenio, višestruko poboljšati kapacitete u Srbijagasu.”Ja očekujem da će već u toku današnjeg dana snabdevanje gasom biti stabilno”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je, kako prenose mediji, rekao da će Mađarska dnevno Srbiji u narednim danima isporučivati od milion do dva miliona kubnih metara gasa, ali da to ne obezbeđuje ukupne potrebe Srbije. Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno još oko tri miliona kubnih metara gasa dnevno kako bi bile obezbeđene hitne potrebe.

Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kazao je da gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača.

Prema njegovim rečima, individualni potrošači gasa nažalost neće biti podmireni iz interventnih količina iz Mađarske, jer su prioriteti toplane koje nemaju mogućnost prelaska sa gasa na alternativno gorivo.

„Srbijagas” će sve učiniti da obezbedi grejanje bolnica, škola, vrtića, pekara i drugih prioritetnih ustanova, kazao je direktor tog javnog preduzeća.

I u kriznom štabu Vlade Srbije „Blicu” je potvrđeno da će nabavljene količine gasa biti prosleđene prioritetnim potrošačima.

- To će najpre biti potrošači u Vojvodini. Ostali gradovi čekaće da se sistem potpuno podigne i da pritisak bude dovoljan da gas stigne do Jagodine, Čačka, Kragujevca - kažu u kriznom štabu i dodaju da je elektroenergetska situacija u zemlji i dalje stabilna, ali da je neophodna racionalna potrošnja.

Ipak, situacija u brojnim gradovima Srbije bila je tokom jučerašnjeg dana daleko od stabilne. Redom su pored već ugroženih gradova Pančeva, Loznice i Jagodine, bez grejanja ostajali delovi Vršca, Zrenjanina, Kragujevca, Gornji Milanovac.

Uljni radijatori za Klinički centar Vojvodine

- Najugroženiji gradovi u Srbiji su oni u kojima toplane ne mogu da pređu s gasa na mazut: Kikinda, Bečej, Beočin, Novi Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i jedan deo Čačka - izjavio je direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić. On je dodao da će do konačne stabilizacije potrošači u tim gradovima morati da pređu na grejanje električnom energijom ili nekom vrstom čvrstih goriva.

Više od polovine Loznice juče je ostalo bez daljinskog grejanja, izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Toplana” u Loznici Milan Panić.

I u Sremskoj Mitrovici je bez grejanja ostalo 4.200 domaćinstava priključenih na gasnu mrežu.

- Obe kuće i naš restoran priključeni su na gasnu mrežu. Gosti ne smeju da se smrzavaju, pa smo odmah reagovali i nabavili peć na butan i kvarcnu peć, dok u kući imamo TA peć, pa ćemo se privremeno grejati na struju - kaže Sveto Vasić, vlasnik restorana '’Srem-grand’’.

Juče je u Jagodini gas presušio u 8.30 i tada je oko 10.000 porodica koje se greju iz „Gradske toplane” i individualno ostalo bez grejanja. Iz jagodinske bolnice tokom celog dana otpuštali su pacijente, majke sa bebama, ali i pacijente sa neuropsihijatrije koji mogu da se leče i primaju terapiju u kućnim uslovima.

Oko 800 individualnih domaćinstava u Kruševcu, priključenih na gasovod, ostalo je bez gasa.

- Tako nešto smo očekivali s obzirom na situaciju sa gasom. Priključak smo plaćali 1.200 evra plus sve ostalo što su mogli da nam naplate, a sada usred zime moramo da se snalazimo - kaže penzioner Vlajko Pavlović koji živi u naselju Pejton.

Nakon što je Gornji Milanovac juče ostao bez gasa, rukovodstvo bolnice u tom gradu rešilo je da otpusti sve pacijente koji nisu životno ugroženi. Direktor Zdravstvenog centra Miro Lazarević izjavio je da je počelo otpuštanje svih pacijenata na kućno lečenje, a u bolnici ostaju samo pacijenti sa težim oboljenjima.

- Sve pacijente za koje smo procenili da mogu da idu na kućno lečenje, mi smo otpustili kući. Bolesnici koji ostanu u bolničkim prostorijama biće smešteni u zajedničke prostorije, a za potrebe njihovog grejanja obezbedili smo veći broj grejnih tela koja rade na struju - kaže Lazarević.

Dogovorena isporuka gasa iz Austrije

Predsednik Srbije izjavio je danas da je u toku noći i sa Austrijom dogovorena isporuka od dva do tri miliona kubika gasa Srbiji.

Tadić je rekao da će taj gas biti preuzet ako se za tim ukaže potreba.

"S Austrijom se razgovara o iporuci između dva i tri miliona kubnih metara gasa, ako bude potrebe mi ćemo i taj gas preuzeti, što bi obezbedilo punu stabilnost za našu zemlju u ovom trenutku i ne bi imali bilo kakav deficit" ocenio je Tadić.

On je objasnio da taj gas nije pozajmljen već da ga Srbija plaća, ali da je bitno istaći da su evropske zemlje, izlazeći u susret Srbiji, pokazale evropsku solidarnost.

Na rođake bolesnika koji ostaju u bolnici apelovano je da donesu grejalice i ostala grejna tela kako bi se zagrevale pojedine sobe.

Svi korisnici daljinskog grejanja u Kikindi, ali i individualni potrošači koji koriste gas ostali su bez grejanja.

- Imali smo neobičnu gužvu. Kao nikada do sada. Strašna je potražnja. Da smo jutros imali na hiljade radijatora, grejalica, kalorifera, sve bismo prodali. Poručili smo sto uljnih radijatora i sto grejalica - rekao je za „Blic” Miladin Janjić iz prodavnice „Etalon”.

Direktor vršačkog distributera zemnog gasa Komunalnog preduzeća „Drugi oktobar” Ljubisav Šljivić rekao je juče da niko u Vršcu nema grejanje na gas. Normalna dnevna potrošnja gasa u Vršcu tokom zime je oko 220.000 kubika, oko 100.000 potrebno je za minimalno funkcionisanje prioriteta, a grad u ovoj situaciji dobija manje od 1.000 kubika gasa na sat. Zbog toga je i „Hemofarm” obustavio proizvodnju lekova.

Stanovništvo gradova u kojima se ne može preći na grejanje mazutom svu pažnju usmerava u elektroenergetski sistem i njegovu stabilnost, s obzirom na to da je on ionako preopterećen i konstantno se beleži visoka potrošnja. Iako nadležni kažu da će se u krajnjoj nuždi pribeći hitnom uvozu struje, ostaje bojazan da bi moglo da dođe do kvarova ili restrikcija. U ovom preduzeću ne negiraju da je potrošnja povećana, kao i da povremeno dolazi do manjih kvarova na distributivnoj mreži. Procenjuje se da bi limit koji naš sistem može da izdrži negde oko 150 miliona, a rekordnih 153-154 miliona kilovat-sati je već zabeleženo u toku novogodišnjih praznika. Jučerašnja potrošnja iznosila je 147 miliona kilovat-časova.

Pastor: Svakog jutra odluka o isporuci

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor saopštio je da je sa vladom Mađarske dogovoreno da se svakog jutra određuje količina gasa koja će se slati Srbiji.

„Svakoga dana u 9 sati vlada Mađarske će proceniti koja je to količina gasa koju nam može ustupiti. Bez obzira na to što se Mađarska i sama suočava sa restrikcijama, izrazila je visok stepen solidarnosti”, rekao je Pastor.

On je istakao da je odluka mađarske vlade usledila posle razgovora koje je imao sa visokim mađarskim dužnosnicima i premijerom lično u proteklih 18 časova.

U Kragujevcu spaljena ruska zastava

Meštani naselja Ilina voda juče su spalili rusku zastavu ljuti zbog toga što im je isključen gas. Trista pedeset domaćinstava u ovom naselju na obodu grada nema alternativu za grejanje. Prema rečima aktiviste Mesne zajednice Radovana Mirkovića, „obavešteni su za Božić da će ostati bez grejanja”, a za to krive „i Rusiju i Srbiju koja je čekala poslednji momenat da građanima pošalje lošu vest i nije obezbedila rezerve ovog energenta”.

- Za priključak na gasovodnu mrežu smo izdvajali u proseku 4.000 evra po domaćinstvu. Toliko je koštalo priključenje i kućne instalacije. Za te pare smo mogli da kupimo drva u količini dovoljnoj da se normalno grejemo narednih deset godina - kaže Radovan Mirković, koji se juče trudio da zagreje kuću u kojoj mu pored ostatka porodice žive deca i trudna žena.

Iako Kragujevac nije na spisku najugroženijih gradova, zbog nedostatka gasa kriza je uticala na život građana. Naime, iako je na daljinsko grejanje koje radi na ugalj priključeno 17.000 domaćinstava, uz sve institucije, škole i obdaništa ostalo je 7.000 domaćinstava koja su kao glavni energent koristila gas. Za njih, kako su juče izjavili odgovorni u gradskoj upravi, „za sada nema rešenja, pa moraju da se snalaze kako znaju i umeju”.

Uskoro normalizacija isporuke gasa



Ruski predstavnici u pregovorima o normalizaciji snadbevanja Evrope gasom prihvatili su sinoć angažovanje posmatrača iz Evropske unije na teritoriji Ukrajine, što bi trebalo da znači da će uskoro biti normalizovane isporuke tog energenta. „Angažovanje posmatrača trebalo bi da dovede do toga da budu nastavljene isporuke ruskog gasa članicama EU”, navodi se u saopštenju češkog predsedništva EU.



Ruski „Gasprom” izrazio je spremnost da pusti gas namenjen Evropi čim u Ukrajinu stignu nezavisni posmatrači za nadgledanje tranzita gasa, izjavio je juče Aleksej Miler, šef ruske kompanije. EU očekuje da isporuka gasa startuje nakon što je u Briselu juče užurbano formirana specijalna posmatračka grupa.

„Postignut je dogovor sa EU da čim posmatrači budu raspoređeni u Ukrajini i budu u stanju da kontrolišu dotok gasa i tranzit, mi ćemo odmah i u punom obimu obnoviti isporuke gasa Evropi”, rekao je Miler posle sastanka sa Hansom Gertom Peteringom, predsednikom Evropskog parlamenta. On je podsetio da je ovaj predlog proizašao iz telefonskog razgovora Angele Merkel, nemačke kancelarke, i ruskog premijera Vladimira Putina, u kojem je Merkelova predložila upućivanje međunarodne komisije koja bi nadgledala tranzit gasa.

- Rusija je spremna da plati tržišnu cenu za tranzit gasa preko Ukrajine pod uslovom da Kijev plati tržišnu cenu za isporuku ruskog gasa, izjavio je Vladimir Putin, ruski premijer. On je precizirao da tržišna cena za transport gasa za Evropu iznosi 3,4 dolara za 100 kilometara za hiljadu kubika. Situacija sa tranzitom gasa ne treba da dovede do pogoršanja odnosa Rusije i EU, jer „Moskva nije ni za šta kriva”, kazao je Putin.

Ukrajina garantuje normalne isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko svoje teritorije u druge zemlje Evrope, ukoliko ukrajinski sistem gasovoda dobije neophodne količine tehnološkog gasa, izjavio je direktor „Naftogasa” Oleg Dubina. „Mi ćemo garantovati pun obim transporta ruskog gasa u Evropu ukoliko Rusija nastavi sa isporukama i obezbedi gas za ukrajinske gasovodne sisteme”, rekao je Dubina.

Predstavnici ukrajinskog „Naftogasa” su takođe potvrdili da su spremni da dozvole nezavisnim ekspertima monitoring sistema za transport gasa.

T. T.



Novi Sad Bombardovanje je bilo strašnije

Gotovo 100.000 Novosađana koji se greju preko tri toplane ili kao individualni potrošači ostalo je bez grejanja i tople vode.

Direktor „Novosadske toplane” Janko Čobrda izjavio je da će zbog neplaniranih događaja potrošačima koji su ostali bez grejanja biti umanjen račun za vreme trajanja krize. Inače, u Novom Sadu juče po podne bilo je gotovo nemoguće pronaći grejalicu, jer su još rano ujutru Novosađani pokupovali sve zalihe iz prodavnica. To su iskoristili prodavci koji su kasnije podigli cene kalorifera i kvarcnih peći. U međuvremenu, gradska vlast, nabavkom mazuta, uljnih radijatora, agregata i drugih energenata i grejnih tela, pokušava da obezbedi alternativno grejanje bar u zdravstvenim objektima, vrtićima i objektima socijalne zaštite. Novi Sad je uspeo da iz Beograda nabavi oko 500 uljnih radijatora koji su raspoređeni po ovim objektima. Najdramatičnije je bilo u Gerontološkom centru gde je u sredu ujutru iz objekta na Novom naselju organizovana evakuacija pacijenata, pri čemu je oko 200 nepokretnih ostalo smešteno u nekoliko soba. Oni su se do ranih popodnevnih časova grejali sa nekoliko malih kalorifera dok grad nije isporučio 172 uljna radijatora.

- Ove pacijente ne možemo da premeštamo zbog zdravstvenih razloga i kako bismo omogućili da im bude toplije, u nekoliko soba smo smestili sve pacijente. Ostali pacijenti su prebačeni u Liman koji se greje preko druge toplane i u Futog gde smo uz pomoć grada i vojske stvorili uslove koji omogućuju grejanje objekta - kaže direktor Gerontološkog centra dr Đorđe Petrović. Bake i deke koji su smešteni u objektu na Novom naselju kažu da im je za sada dobro i da im osoblje pomaže da se zagreju.

- Dobro će doći ovi radijatori, ali ni dosad nam nije bilo hladno jer su se sobe dogrevale kaloriferima. Nemamo tople vode, ali verovatno će je grejati i donositi nam. Ovo nije tako strašno kao pre 10 godina kada smo zbog bombardovanja morali da budemo u podrumu - priča Zdravka Skrelić Zorka.

Stažija Dujić kaže da su dobili i dodatno ćebe i da ih osoblje stalno obilazi.

- Sine, doći će taj gas i biće grejanja. Nije nama tako teško, pamtim ja i hladnije dane. Nadam se da će grad ove radijatore na struju da pošalje i u vrtić koji je tu nedaleko od nas - priča Stažija Dujić.

U Dečjoj bolnici stanje sa grejanjem je pod kontrolom, jer se tamo trenutno greju na uljne radijatore, koje je obezbedio grad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.