MOST još bez odluke o saslušanju Lozančića

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Feb.2016, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOST još bez odluke o saslušanju Lozančića

ZAGREB - Danas je već dvanaesti dan kako Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) vodi »polurazriješeni« ravnatelj Dragan Lozančić, jer premijer Tihomir Orešković ni u ponedjeljak nije stavio svoj potpis na razrješenje koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala još 5. veljače.

Iako je tada rekao da će odluku donijeti u roku od tjedan dana, a kasnije je dodao da se o svemu želi informirati, premijer, potvrdili su nam u Vladi, nije još supotpisao razrješenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što je preduvjet da Lozančićeva smjena postane pravovaljana.

Vrijeme koje je uzeo za razmatranje odluke i prikupljanje informacija predugo je i prema mišljenju prvog potpredsjendika Vlade Tomislava Karamarka koji je za vikend poručio da očekuje da premijer uskoro potpiše razrješenje, jer bi u suprotnom došlo do blokade.

Čitavu stvar je zakomplicirao Most koji je na prošlotjednoj sjednici Sabora tražio da se Lozančića sasluša na Odboru za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost, kako bi se vidjelo stoje li tvrdnje predsjednice da je ravnatelj kršio zakon. Između ostalog, radi toga su inzistirali i da se SDP-ovac Ranko Ostojić izabere za predsjednika Odbora. No, hoće li se Lozančićeva smjena, pa i njegovo saslušanje, doista naći na sjednici Odbora zakazanoj za četvrtak, pod velikim je upitnikom. Naime, da bi se utvrdio dnevni red sjednice Odbora njega mora ga podržati sedam od 13 članova, a sedam članova odbora pripada saborskoj većini, uključujući i Mostovu Ines Strenja Linić. Na pitanje hoće li Most inzistirati na tome da se Lozančić sasluša iz te su stranke poručili da »nemaju komentra«. Isto nam je rekla i Strenja Linić. U Mostu čak ni neslužbeno ne žele govoriti jesu li promijenili svoj stav oko toga da Odbor sasluša Lozančića i hoće li se ipak povući po tom pitanju jer njihovi partneri iz HDZ-a smatraju to saslušanje nepotrebnim.

Neki od sugovornika Novog lista iz Mosta ističu da će oni na vrijeme izaći sa svojim stavom, da je zakon jasan i da će »teren prepustiti premijeru«. Zakon, pak kaže da premijeri ili predsjednica kod donošenja odluke o razrješenju mogu, ali i ne moraju zatražiti mišljenje Odbora.

Ako Most doista prepusti odluku premijeru, to znači da bi se na odboru moglo razgovarati o Lozančiću, pa tako čuti i njegova strana priče, samo ako Orešković to zatraži. Malo je vjerojatno da bi nakon dva tjedna odgode supotpisa, Orešković u priču mimo volje i Grabar-Kitarović i HDZ-a mogao uključiti odbor koji vodi SDP-ov Ostojić. U Saboru se očito ipak neće raspravljati o Lozančiću. Kad bi se to kojim slučajem dogodilo premijer bi tim činom poručio da odluke donosi samostalno, ali u situaciji u kojoj je on jedini u priči bez izbornog legitimiteta to bi značilo otvoreno suprostavljanje većini zahvaljujući kojoj je sastavio svoju Vladu. Bit će puno zanimljivije, ukoliko Most odustane od svog zahtjeva, kako će ta stranka objasniti svoj nagli zaokret,

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.