MNOGE SU NERVIRALI, A SADA NAJZAD ODZVONILO ELEKTRIČNIM TROTINETIMA: Očekuje se da će predloženi propisi konačno suzbiti ovu pošast

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 15:52

MNOGE SU NERVIRALI, A SADA NAJZAD ODZVONILO ELEKTRIČNIM TROTINETIMA: Očekuje se da će predloženi propisi konačno suzbiti ovu pošast

Italija planira da smanji upotrebu električnih trotineta.

U Italiji bi mogla da se smanji upotreba e-trotineta, koji se ili pozdravljaju kao budućnost gradskog prevoza ili se smatraju pretnjom na gradskim ulicama Rima, Milana i drugih metropola.

E-trotineti će sada morati da imaju registarsku tablicu, a vlasnici će morati da kupe osiguranje za korišćenje javnih puteva, prema nacrtu promena italijanskog transportnog koda, pišu mediji.

Servisi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za iznajmljivanje trotineta, koji su doživeli brzu ekspanziju širom zemlje, suočavaju se, takođe, sa povećanom birokratijom i ograničenjima.

Ministar saobraćaja Mateo Salvini obećao je da će suzbiti saobraćajne prekršaje korisnika e-trotineta. Predložena nova pravila, takođe, zahtevaju da e-trotineti imaju migavce i da korisnici nose kacigu.

Zahtevi po pitanju registarskih tablica za bicikle, koje su prvobitno objavili italijanski mediji, ne pojavljuju se u nacrtu.

Iako nudi odgovor kada je u pitanju zagađenje ulica koje su često zakrčene privatnim automobilima, brza ekspanzija e-trotineta naišla je na negativnu reakciju u nekoliko evropskih gradova. Parižani su ranije ove godine glasali za potpuno zabranu angažovanja usluga ovog tipa na ulicama.

Bilo je više od 45.000 iznajmljenih e-trotineta na italijanskim ulicama 2021. godine, prema podacima Udruženja za ekonomizaciju korišćenja vozila. E-trotineti su postali posebno popularni nakon ukidanja karantina kao alternativa javnom prevozu i kao odgovor na često odsustvo biciklističkih staza u velikim italijanskim gradovima.

Druge predložene izmene kodeksa o transportu uključuju oštrije sankcije za vožnju u pijanom stanju, uključujući doživotnu zabranu i stroža pravila za mlade ljude koji su tek dobili dozvolu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.