Izvor: B92, 06.Okt.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF pomaže samo uz ozbiljne reforme

Istanbul, Beograd -- Pomoć od MMF-a Srbija će dobiti samo uz ozbiljnu reformu, kaže guverner NBS Radovan Jelašić. Sindikati su protiv predloga vlade za otpuštanje u administraciji.

U Istanbulu je počelo godišnje zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem učestvuje i delegacija Srbije, ministri finansija i ekonomije, Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, kao i guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

Delegacija Srbije je u Istanbulu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već razgovarala sa visokim predstavnicima MMF-a i kako guverner Radovan Jelašić kaže, ova institucija je spremna da pomogne Srbiji.

Za pronalaženje rešenja kako smanjiti troškove države u sledećoj godini, Vladi Srbije ostalo je manje od tri nedelje.

Prestavnici MMF-a poručili su delegaciji Srbije da žele da vide konkretna rešenja pred dolazak u Beograd.

"Oni žele da vide kredibilne reforme koje nisu bazirane samo na obećanju, nego reforme koje će zaista na kredibilan način pokazati u kojoj meri će se smanjiti rashodi, ako se radi isključivo na rashodnoj strani, a ne na prihodnoj”, kaže Jelašić.

"To, naravno, sve zavisi od toga šta Vlada smatra politički oportunim da se sprovede, dakle ni u kom slučaju MMF ne insistira na tome da se pojedine kategorije po svaku cenu smanje”, rekao je on.

"Bilo bi naravno jako dobro da to ne bude ono što se tiče investicija, nego pre svega ono što se tiče tekuće potrošnje što u svakavoj meri i na svaki način treba da se smanji da bi se prilagodili činjenici da će najevoratnije prihodi još jedan duži vremenski period biti na nižem nivou nego što su sada”, naveo je Jelašić.

Preciznu računicu kako napraviti dodatne uštede Vlada Srbije ipak još nema.

Protiv predloga Zakona o smanjenju broja zaposlenih izjasnili su se i predstavnici najvećih sindikata.

Za njih, kako kažu, nije sporan broj, ali jesu kriterijumi po kojima će se zaposleni otpuštati. Prema računici sindikata, a na osnovu plana Vlade, bez posla bi u javnom sektoru trebalo da ostane oko 13 000 ljudi, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ekonomista Zoran Popov smatra da takve rezove ne treba praviti na prečac.

"Ne može da se reši danas za sutra, ili za tri meseca. Reforma javne potrošnje, kada su pravljeni programi, pravljeni su na tri do pet ili sedam godina”, kaže on.

"To je period koji je normalan da se jedan anarhični sistem javne potrošnje, kakav mi sad imamo, nasleđen iz socijalizma, prilagodi savremenim tržišnim uslovima u kojima se naša zemlja sada nalazi, ili u kojoj će se naći. A to je nešto što će potrajati nekoliko godina”, rekao je Popov.

"E sad, ukoliko MMF prihvati da mi smanjimo javnu potrošnju nešto malo sada, a onda u tri, pet ili sedam godina, u skladu sa nekim planom - onda je to prihvatljivo, ali se bojim da je to nešto na šta MMF neće pristati”, upozorio je on.

Jedna od poruka koje su zvaničnici dobili u Istanbulu je da Srbija treba da se ugleda na Brazil.

Naime, ministarka finansija Diana Dragutinović sastala se sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Muriljom Portugalom.

Budući da je on Brazilac, rekao je da se baš na primeru te zemlje pokazalo da je moguće iskoristiti vreme ekonomske krize i sprovesti efikasnije mere nego u stabilnim vremenima.

Inače, Brazil će prvi put pozajmiti sredstva MMF-u, što je istorijski korak za zemlju koja je nekada bila među velikim dužnicima.

Gligorov: Taktika stavljanja pred svršen čin

Ministarka finansija Diani Dragutinović je u Istanbulu rekla da očekuje da će MMF prema Srbiji biti fleksibilniji i da će njihova misija pristati na nešto veći budžetski deficit u 2010. od onog koji su tražili u avgustu prilikom poslednje posete Srbiji.

Vladimir Gligorov sa bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije kaže, međutim, da nije dobro sa Srbija svako malo traži neke izmene.

"Vrlo je rđavo svakih dva meseca, ili kraće reći - da ono što ste dogovorili ranije to sada ne važi, vi biste hteli da to promenite. Čak i ako kažete da su bitno promenjene okolnosti, a u ovom slučaju nisu, ništa se specijalno ne događa što niste mogli predvideti pre mesec ili dva, ili pre pet-šest meseci, to ostavlja vrlo rđav utisak”, upozorava Gligorov.

"Ono čega se bojim je taktika svih ministara, pa i guvernera na žalost, jeste da se MMF, u stvari, stavi pred svršen čin i da se kaže: 'jeste, mi smo rekli ovaj deficit, ali u međuvremenu jesmo ili nismo odlučili ovo ili ono, pa će to morati da bude toliko, jer mi prosto nemamo drugog načina da isplivamo’. Mislim da je to jako loše”, kaže on.

"Da li će i kako to MMF prihvatiti, to ćemo da vidimo, ali sigurno je da ukoliko stalno govorite kako morate da promenite jednu, durgu ili treću brojku, jedno ili drugo obećanje, da to ne povećava vaš ugled u očima onih sa kojima pregovarate”, rekao je on.

Osim MMF-u, plan Vlade za racionalizaciju još uvek nije konkretno poznat ni u Srbiji.

Zna se samo da se planiraju otpuštanja u javnom sektoru, ali se i dalje ne znaju tačna brojka i kriterijumi.

S obzirom da se u Istanbulu na godišnjem zasedanju MMF-a i Svetske banke okupljaju najznačajniji svetski ekonomisti, Vladimir Gligorov kaže da nije dobro što su predstavnici Srbije otišli bez gotove računice.

"Sastanci u Istanbulu su izuzetno važni upravo zbog toga što se tamo dobija mogućnost da se razgovara sa uticajnijim ljudima iz MMF-a i Svetske banke, sa samim predsednicima, ljudima koji su zaduženi za pojedine regione i uopšte za politiku MMF-a. Izuzetno je važno na njih ostaviti jak utisak, jer to onda ima posledice i po proces pregovaranja, koji se inače ne odvija na samom takvom skupu”, objasnio je Gligorov.

"Tu nije pitanje ubeđivanja ili zahtevanja ili izbošenja teškoća, tu je reč o tome da se ostavi utisak da zemlja zna šta hoće, da njeni predstavnici drže stvari u svojim rukama, da su u skladu sa obavezama koje imaju”, naveo je on.

"Nije dobro ukoliko vi kažete: 'mi još ne znamo ovo ili ono, mi još računamo’ i da ostavite utisak da u suštini još uvek ne znate ni šta vam je strategija ni šta vam je taktika. To nije dobro, jer to onda utoliko više utiče na pregovarače koji će doći u Beograd za dve nedelje i na to sa kojim očekivanjima će oni početi te pregovore”, zaključio je Gligorov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istanbul: Policija rastjerala demonstrante

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2009

Turska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac kako bi rastjerala stotine demonstranata koji su se okupili na prosvjedu protiv Svjetske banke i MMF-a. Ovodišnje zasijedanje tih finnacijskih institucija u Istanbulu okupilo je oko 13 tisuća bankara, ministara financija , znanstvenika iz država...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zasedanje Svetske banke i MMF-a

Izvor: S media, 06.Okt.2009

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović i guverner NBS Radovan Jelašić učestvovaće u radu dvodnevnog godišnjeg zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje se održava u Istanbulu. ..Na zasedanju...

Nastavak na S media...

MMF: Posvetiti pažnju javnim preduzećima

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2009

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Muriljo Portugal ocenio je da bi Srbija prilikom sprovođenja reformi trebalo najviše pažnje da posveti usklađivanju prihoda i rashoda i funkcionisanju javnih preduzeća. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Portugal i ministarka finansija...

Nastavak na Radio 021...

Dragutinović: Novi porezi iz MMF laboratorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2009, 12:46

BEOGRAD - Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda će, na poziv srpske ministarke finansija, u naredne tri nedelje pripremiti svoje viđenje reforme poreskog sistema Srbije, kao i preporuke za smanjenje javne potrošnje, dogovoreno je na sastanku Diane Dragutinović i direktora Odeljenja MMF za fiskalna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.