MMF odlazi iz Srbije, ali ostavlja novac

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF odlazi iz Srbije, ali ostavlja novac

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas bi trebalo da obelodane dogovor sa srpskim zvaničnicima o reviziji stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, kažu u Vladi. Iako će ministarka finansija Diana Dragutinović u toku dana detaljno izložiti dogovoreni plan, već sada se zna da novih poreza neće biti, a Vlada se obavezuje na uštedu u javnom sektoru.

Tokom dosadašnjih razgovora sa MMF-om, pored postignute saglasnosti da u ovoj godini neće biti povećan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << porez na dodatu vrednost, dogovoreno je i da neće biti smanjena plata i penzija.

Prema izjavama potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića i Božidara Ðelića datim krajem prošle sedmice, Srbija je blizu dogovora sa MMF-om, kojim bi bilo odobreno da se dozvoljeni budžetski deficit Srbije u ovoj godini poveća sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). I uz ovakvo povećanje deficita u budžetu će ostati rupa od više od 10 milijardi dinara. Sa MMF-om je dogovoreno da se rupe popune pozajmicama iz inostranstva, pre svega od Svetske banke, ali i od 500 miliona dolara od MMF-a koji su namenjeni isključivo za tu svrhu.

Prethodnih dana sa delegacijom MMF-a svoje stavove je usaglasio i guverner NBS Radovan Jelašić. U Narodnoj banci nisu mogli da iznesu detalje razgovora sa predstavnicima MMF-a, ali su naveli da će guverner, pošto je završio odmor, biti uključen u razgovore do odlaska Misije, previđenog za sutra. Nezvanično, misija MMF-a je veoma zadovoljna sprovođenjem monetarne politike NBS, pa se zbog toga i aktuelizovala priča o punjenju budžeta novcem od aranžmana sa misijom MMF-a, koji je inače predviđen za jačanje deviznih rezervi za odbranu kursa.

Misija MMF-a počela je 24. avgusta drugu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom koji će trajati do aprila 2011. godine. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji posle završene revizije.



Ušteda kroz otpuštanja


Da ne bi povećala poreze, Vlada je u pregovorima sa MMF-om obećala da će umesto toga smanjiti administrativni aparat. Za sada se ne znaju tačni kriterijumi po kojima će zaposleni koji primaju platu iz budžeta ostajati bez posla, ali se očekuje da će oko 50.000 budžetlija biti otpušteno. Prema prvim procenama, godišnje bi na taj način moglo da se uštedi oko 360 miliona evra, ako se izuzmu jednokratne otpremnine za one koje ostanu bez radnog mesta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.