MMF: Završetak revizije 20. oktobra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Sep.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Završetak revizije 20. oktobra

Beograd -- MMF će Srbiji odobiriti povlačenje preostalih 1,2 milijarde evra kredita, ukoliko do 20. oktobra Vlada započne reforme, kaže šef misije fonda Albert Jeger.

On je precizirao da Vlada Srbije mora da započne reforme penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema i da smanji javnu potrošnju. Misija Međunarodnog fonda koja je u okviru revizije aranžmana boravila od 24. avugsta, konačnu odluku o realizaciji kredita doneće prilikom odložene posete u septembru, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti izvršena i treća revizija.

Novac koji Srbija očekuje u septembru se koristi za popunjavanje deviznih rezervi, a prema rečima Jegera, uz odobrenje MMF-a, deo preostalog kredita mogao bi da se upotrebi za finansiranje budžetskog deficita Srbije.

Jeger je dodao da je dogovoreno povećanje deficit budžeta u 2009. godini sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg prozvoda (BDP). On je rekao da je korigovan pad BDP Srbije u 2009. sa dva na četiri odsto do kraja godine i izrazio očekivanje da će u 2010. stopa rasta BDP iznositi 1,5 odsto.

Šef misije MMF-a je obelodanio da je Fond tražio povećanje stope PDV-a od Vlade Srbije, kako bi se pokrio deficit budžeta, ali je dobio uveravanja da za tim nema potrebe, pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora. Povećanje PDV-a u Srbiji ne bi dobro uticalo na potražnju i na celokupnu privredu, tako da je MMF odustao od tog zahteva, rekao je Jeger i dodao da je u Srbiji smanjen deficit tekućeg platnog bilansa, što je rezultat velikog smanjenja uvoza u odnosu na izvoz.

On je dodao da će planirane uštede biti postignute postepeno, a dok one ne daju rezultate očekuje se da Vlada Srbije smanji javnu potrošnju. "U ovom trenutku fokusirani smo na jednu strategiju koja se odnosi na smanjenje javne potrošnje i očekujemo da Vlada u oktobru dostavi precizne planove i programe o tome, tako da za sada ne razmatramo povećanje poreza", rekao je šef Misije MMF-a za Srbiju. Kako je dodao, MMF je uveren da će Vlada Srbije predložiti dobra rešenja i da će biti uspešno završena predstojeća revizija kreditnog aranžmana.

Jeger je ocenio da je smanjenje deficita tekućeg platnog bilansa dobro, radi ukupne ekonomske ravnoteže zemlje, ali nije dobro za budžet, jer će dovesti do trajnog gubitka nekih prihoda za državnu kasu. On se pohvalno izrazio o monetarnoj politici Srbije, posebno u vezi sa stabilnim deviznim rezervama NBS i stabilnosti bankarskog sektora, ali je ukazao i na dalje visoku inflaciju u odnosu na druge zemlje u regionu, iako se ona nalazi u zacrtanim okvirima centralne banke.

Nema smanjenja plata i penzija, bez većih poreza

MMF i vlasti Srbije postigli su 26. marta ove godine sporazum o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra koji je trebalo da traje do sredine aprila 2011. godine, ali i o štednji na svim nivoima u državi. Druga revizija kreditnog aranžmana Srbiji u vrednosti od 2,9 milijarde evra počela je 24. avgusta ove godine. Sporazum je predvideo da država za dobijanje sredstava ispuni određene uslove, od kojih je najznačajniji da budžetski deficit iznosi tri odsto bruto društvenog proizvoda, kao i da se sprovedu određene mere u pravcu fiskalnog prilagodjavanja odnosno štednje i smanjenja javne potrošnje u Srbiji.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kazala je da neće biti potrebe za smanjenjem plata i penzija i povećanjem poreza, jer je budžet do sada "restriktivno izvršavan".

"Dogovoreni budžetski deficit od 4,5 odsto znači manjak od 132,5 milijardi dinara u budžetu Srbije, zajedno sa budžetima lokalnih samouprava i socijalnih fondova, dok će sam budžet Srbije imati manjak od 119 milijardi dinara", objasnila je Dragutinovićeva. Ona je navela da je za sedam meseci ove godine deficit budžeta Srbije bio 57 milijardi dinara i da restriktivne mere budžetske potrošnje daju rezultate.

Pripreme budžeta za 2010. godinu su, prema rečima ministarke, već počele i razmatra se da li će budžetski deficit biti 3,5 ili četiri odsto BDP-a.

Za sada nema procena o višku zaposlenih u državnoj upravi, istakla je Dragutinovićeva i dodala da će novac za njihove otpremnine biti izdvojen iz budžeta za 2010. Planirane reforme u penzijskom sistemu, obrazovanju, zdravstvu i državnoj administraciji trebalo bi da, kako je navela, obezbede godišnje uštede u budžetu od 20 do 25 milijardi dinara. Ministarka finansija je kazala da se uštede neće postići samo otpuštanjem viška zaposlenih već i efikasnijim radom u tim službama i primenom medjunarodnih standarda.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je Srbija "izabrala težu, ali korisniju strategiju da smanjuje javni sektor što će zahtevati konsenzus čitavog društva". On je istakao da je smanjenje javnog sektora nužno, jer imamo skupu državu, puno birokratije i nepotrebne propise i dodao da to neće biti moguće uraditi u jednoj godini.

On je naglasio da postoje ohrabrujući znaci oporavka u srpskoj ekonomiji, zaustavljen je pad privredne aktivnosti, a da je već nekoliko meseci privreda u fazi stabilizacije. Dinkić kaže da Vlada Srbije do dolaska misije MMF-a u oktobru "neće sedeti skrštenih ruku" već bi do kraja meseca trebalo da utvrdi zakone o državnim službenicima i o potrebnom broju činovnika na lokalnom nivou.

Dinkić: Za budžetski deficit 600 mil. dolara

Srbija planira da 600 miliona dolara, koje će dobiti po osnovu povećanja kvote u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), iskoristi za finansiranje deficita budžeta, rekao je Mlađan Dinkić.

On je ocenio da bi Srbija tokom septembra trebalo da usvoji i ratifikuje ugovor o zajmu kojim bi se finansirao deficit u ovoj i 2010. godini. MMF je zbog krize odlučio da zemljama članicama stavi na raspolaganje dodatni novac po osnovu specijalnih prava vučenja.

Kako je rekao Dinkić, za iduću godinu su planirana ulaganja u infrastrukturne projekte i podsticaji privredi, kako bi se obezbedio ekonomski oporavak. Naglašavajući da je obezbeđena finansijska stabilnost u Srbiji, on je rekao da se devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) ne troše i da su tokom leta povećane za 300 miliona evra, na 9,2 milijardi evra.

Dinkić je dodao da je naplata poreza u julu i avgustu bila dobra, precizirajući da je u avgustu naplaćeno za 10 milijardi dinara više poreza nego u istom mesecu 2008. godine.

Ministar ekonomije Srbije kazao je da se značajniji devizni prihodi od privatizacije u 2010. godini mogu očekivati od prodaje fabrike lekova Galenika.

Dinkić je dodao da će Srbija imati na raspolaganju još 1,2 milijarde evra iz aranžmana sa MMF-om ako se uspešno zaključe druga i treća revizija u oktobru ove godine.

Predlog Vlade Srbije je da se polovina tog novca koristi za pokrivanje deficita budžeta, a druga polovina za jačanje deviznih rezervi, kazao je potpredsednik Vlade Srbije i naveo da će o tome razgovarati sa MMF-om i Narodnom bankom Srbije.

Relaksacija monetarne politike

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kaže da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da postojeća monetarna politika u Srbiji bude nastavljena i da u budućnosti dođe do njene postepene relaksacije.

Jelašić je rekao da je u razgovorima ukazano da postoji rizik da inflacija izađe iz planiranog okvira od osam plus minus dva odsto, zbog rasta regulisanih cena, a posebno rasta cena naftnih derivata.

Prema njegovim rečima, stres testovi banaka pokazali su da su banke adekvatno kapitalizovane, da se likvidnost bankarskog sektora povećala, da štednja građana raste, a centralna banka od februara nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Jelašić je napomenuo i da je pozitivno što se banke u Srbiji pridržavaju Bečkog sporazuma, koji je predvideo isti stepen kreditne izloženosti banaka kao u prošloj godini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako se privreda oporavi, u 2010. neće biti novih poreza

Izvor: S media, 31.Avg.2009, 12:25

Novih poreza u 2009. godini neće biti, najavio je premijer Mirko Cvetković. Međutim, tek kada Vlada i misija MMF-a usaglase brojke o rastu ili padu bruto društvenog proizvoda (BDP) za 2010, znaće se da li će u narednoj godini biti neophodno povećanje PDV-a. Ekonomisti smatraju da uz bolju naplatu...

Nastavak na S media...

Razgovori o budžetu za 2010. i poslednjeg dana

Izvor: Danas, 01.Sep.2009

Vlada Srbije i misija Međunarodnog monetarnog fonda još nisu postigli dogovor da budžetski deficit u sledećoj godini bude četiri odsto BDP, niti je postignuta saglasnost da bi privredni rast u 2010. mogao da iznosi 1,5 odsto, od čega će zavisiti planirani prihodi u državnoj kasi, tako da će...

Nastavak na Danas...

Aranžman sa MMF se nastavlja, slede novi razgovori u oktobru

Izvor: Krediti.rs, 01.Sep.2009

Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom se nastavlja, a današnjim završnim sastankom predstavnika misije Fonda i vlasti biće okončana druga revizija aranžmana.

Nastavak na Krediti.rs...

MMF odlazi iz Srbije, ali ostavlja novac

Izvor: S media, 01.Sep.2009

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas bi trebalo da obelodane dogovor sa srpskim zvaničnicima o reviziji stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, kažu u Vladi. Iako će ministarka finansija Diana Dragutinović u toku dana detaljno izložiti dogovoreni plan, već sada se zna da...

Nastavak na S media...

MMF nije odobrio drugu tranšu Srbiji (VIDEO)

Izvor: EMportal, 01.Sep.2009

Srbija neće moći da povuče drugu tranšu kredita iz stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer Izvršni odbor MMF-a nije odobrio zaključenje druge revizije koja je trajala od 24. avgusta do 1. septembra, rekao je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger na konferenciji za novinare...

Nastavak na EMportal...

MMF: Nema smanjenja plata i penzija (VIDEO)

Izvor: Mondo, 01.Sep.2009

Vlada Srbije postigla je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu, a pregovore o budžetu za narednu godinu nastaviće krajem oktobra, izjavila je ministarka finasija.

Nastavak na Mondo...

Srbija i MMF, nastavak u oktobru

Izvor: RTS, 01.Sep.2009

Vlada Srbije i MMF nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja potrošnje u 2010. godini. MMF odobrio veći minus u budžetu. Neće biti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.