Izvor: RTS, 01.Sep.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i MMF, nastavak u oktobru

Vlada Srbije i MMF nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja potrošnje u 2010. godini. MMF odobrio veći minus u budžetu. Neće biti smanjenja penzija i plata, kao ni povećanja poreza.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja državne potrošnje u 2010. godini.

Uz ocenu da je Srbija ispunila većinu dogovorenog, šef misije MMF-a Albert Jeger rekao je da pregovori nisu bili laki, ali da su bili fer i konstruktivni.

"Nema tajne, mi smo pokušavali da razmotrimo povećanje PDV-a. Ne zato jer verujemo da je to najbolji način da se popuni budžet, već smo pokušali da nađemo rešenje koje je kredibilno i koje najmanje šteti ekonomiji", rekao je Jeger.

Vlada Srbije je predložila strategiju za višegodišnje reforme javne potrošnje, rekao je Jeger i dodao da je MMF "više nego otvoren da razmotri tu ideju, ali da očekuje konkretne poteze kako bi se uverili da će se deficit smanjiti zahvaljujući planiranim reformama".

Jeger je rekao da Vlada Srbije mora da ispuni neke uslove, pre svega, da smanji javnu potrošnju i započne reformu penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Pohvalio je monetarnu politiku Srbije, u vezi sa stabilnim deviznim rezervama NBS i stabilnosti bankarskog sektora, ali je ukazao i na dalje visoku inflaciju u odnosu na druge zemlje u regionu, iako se ona nalazi u zacrtanim okvirima centralne banke.

Bez smanjenja plata i penzija

Povodom završetka pregovora, ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da neće biti potrebe za smanjenjem plata i penzija i povećanjem poreskog opterećenja.

Na konfereciji za novinare Dragutinović je istakla da je Vlada postigla dogovor o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu.

Precizirala je da je dogovoren budžetski deficit od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je 132,5 milijardi dinara na nivou cele države, uključujući i lokalne samouprave i Vojvodinu.

Ministarka je navela da je ostalo da se usaglasi budžet za 2010. godinu, odnosno da li će budžetski deficit biti 3,5 odsto ili četiri odsto BDP-a.

"Stav Vlade je da borba sa krizom zahteva veći deficit, jer je pitanje da li će, ukoliko se država povuče suviše rano, pozitivni signali sa tržišta biti zaustavljeni", rekla je Dragutinovićeva.

Ukazala je i da je oko budžeta za narednu godinu postignuta velika saglasnost u mnogim oblastima - da je neophodna reforma penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije.

Dragutinovićeva je naglasila da reforme znače manje troškova, što ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, i dodala da Vlada ima spremne mere koje bi donele uštedu od 20 do 25 milijardi dinara godišnje.

Strategija smanjenja državne administracije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je dogovoreno smanjenje državne administracije. "Izabrali smo težu, ali korisniju strategiju da smanjujemo javni sektor što će zahtevati konsenzus čitavog društva", rekao je Dinkić.

Dinkić je naglasio da postoje ohrabrujući znaci oporavka u srpskoj ekonomiji, zaustavljen je pad privredne aktivnosti, a da je već nekoliko meseci privreda u fazi stabilizacije. Rekao je da očekuje da će krajem 2009. i početkom 2010. godine Srbija izaći iz recesije i da će u narednoj godini ostvariti privredni rast od 1, 5 odsto.

Ministar je podsetio da je Srbiji već sada na raspolaganju 600 miliona dolara na osnovu povećanja kvote u MMF-u i taj novac biće povučen do kraja meseca i iskorišćen za pokrivanje budžetskog deficiita u 2009. i 2010. godini.

"Ako uspemo da zaključimo drugu i treću reviziju aranžmana u oktobru na raspolaganju će nam biti još oko 1, 2 milijarde evra od kojih će polovina biti iskorišćena za pokrivanje deficita u 2010. godini, a polovina će ići u devizne rezerve", dodao je Dinkić.

Veća likvidnost bankarskog sektora

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je sa MMF-om dogovoreno da postojeća monetarna politika u Srbiji bude nastavljena i da u budućnosti dođe do njene "postepene relaksacije".

Prema njegovim rečima, stres testovi banaka pokazali su da su banke adekvatno kapitalizovane, da se likvidnost bankarskog sektora povećala, da štednja građana raste, a centralna banka od februara nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Jelašić je napomenuo i da je pozitivno što se banke u Srbiji pridržavaju Bečkog sporazuma, koji je predvideo isti stepen kreditne izloženosti banaka kao u prošloj godini.

MMF i vlasti Srbije postigli su 26. marta ove godine sporazum o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra koji je trebalo da traje do sredine aprila 2011. godine, ali i o štednji na svim nivoima u državi.

Sporazum je predvideo da država za dobijanje sredstava ispuni određene uslove, od kojih je najznačajniji da budžetski deficit iznosi tri odsto bruto društvenog proizvoda, kao i da se sprovedu određene mere u pravcu fiskalnog prilagođavanja odnosno štednje i smanjenja javne potrošnje u Srbiji.

Sporazum sa MMF-om podrazumevao je i da država nadoknadi manjak u prihodima od oko sto milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.