MMF nam je potreban što pre

Izvor: B92, 05.Feb.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MMF nam je potreban što pre"

Beograd -- Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da bi bilo poželjno da Srbija aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) "zakljuci već u rano proleće".

"Idealno bi bilo u martu, jer javne finansije ne smeju da se otrgnu kontroli. Dobro bi bilo da nakon prvog kvartala imamo jasnu sliku o našim finansijama i program sa MMF-om", rekao je on nakon predstavljanja biltena "Makroekonomske analize i trendovi".

Vučković je ocenio da bi u slučaju da aranžman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa MMF bude napravljen na jesen bilo kasno za (fiskalno) prilagođavanje u ovoj godini.

"Ako prođe pola godine, dođe leto, odmori, neki rebalans na jesen bi već samo praktično zaključio da su okolnosti i dinamika nepovoljni", rekao je on.

Prema rečima Vučkovića, aranžman sa MMF bi bio pozitivna poruka za strane investitore i dodao da očekuje da bi to doprinelo njihovom većem dolasku.

"Sada smo u situaciji da zaista investitori traže različita mesta po svetu za investiranje", rekao je on, dodajući da je Srbija u ovom trenutku atraktivna kada su dužnickce hartije od vrednosti u pitanju, ali da je aranžman sa MMF potreban za privlačenje "grinfild" investitora.

Prema njegovim rečima, dugoročniji, ozbiljniji, "grinfild" investitori ne gledaju šta će biti za tri ili šest meseci, nego u sledećih nekoliko godina.

"Prva stvar koju rade je da sagledavaju položaj države, da li ima pečat MMF-a. U tom smislu je aranžman sa tom institucijom poruka za strane investitore", rekao je član Fikalnog saveta Srbije Vladimir Vučković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za Srbiju veoma važan novi aranžman s MMF

Izvor: Akter, 05.Feb.2013

Iako je prvi korak fiskalne konsolidacije završen, to ne treba da nas zavarava, jer je za Srbiju veoma važno da sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi trebalo zaključiti najkasnije u martu ove godine, izjavio je ekonomista Vladimir Vučković

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.