MMF: Revizija odložena zbog većeg zaduživanja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Revizija odložena zbog većeg zaduživanja Srbije

BEOGRAD -

Kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu saopštila je danas da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena, jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Kancelarije, Izvršni odbor MMF-a je trebalo da razmatra prvu reviziju aranžmana 23. decembra 2011, ali je odložio odobravanje pošto usvojeni budžet Srbije za 2012. nije u skladu sa programom koji je dogovoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Fondom.

"Izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene programom", navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF nastaviće razgovore sa vlastima u Srbiji o nastavku programa kada bude dovoljno dokaza da je srpski fiskalni program za 2012. u skladu sa dogovorenim prilikom sklapanja aranžmana.

MMF i Vlada Srbije postigli su polovinom novembra 2011. sporazum o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji predviđa da ciljani deficit budžeta u 2012. godini bude 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz očekivanje da će privredni rast u ovoj godini biti 1,5 odsto.

Aranžman koji je Srbiji odobren 29. septembra u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF odložio reviziju

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jan.2012

BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Kancelarija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu saopštila je u petak da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice... BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Kancelarija...

Nastavak na NaDlanu.com...

Bajec: Budžetska zaduženja u skladu sa dogovorom sa MMF

Izvor: Blic, 20.Jan.2012

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je danas da su zaduženja države, planirana budžetom Srbije za 2012. godinu, u skladu sa dogovorom sa Međunarodnim moneternim fondom (MMF). .."Očekujem da će u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji u Beograd dolaze...

Nastavak na Blic...

MMF: Veće zaduživanje Srbije

Izvor: B92, 20.Jan.2012

Beograd -- Izvršni odbor MMF-a odložio odluku o prvoj reviziji aranžmana sa Srbijom jer budžet Srbije za 2012. godinu odstupa od parametara predviđenih dogovorom...Ta odluka ne znači i prekid aranžmana, a dolazak misije MMF u Beograd, radi rešavanja spornih pitanja, očekuje se za oko dve nedelje....

Nastavak na B92...

MMF: Srbija ne poštuje dogovor

Izvor: Politika, 20.Jan.2012

Zbog toga što budžet za 2012. nije u skladu sa dogovorom po drugi put odložena revizija aranžmana iz predostrožnosti sa vašingtonskim kreditorom..Zaduživanja u budžetu Srbije za 2012. godinu premašuju dogovorene granice. Na ovu opasnost upozorio je juče Međunarodni monetarni fond ističući...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.