MMF: Revizija odložena zbog većeg zaduživanja Srbije

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Revizija odložena zbog većeg zaduživanja Srbije

BEOGRAD - Kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu saopštila je da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Kancelarije, Izvršni odbor MMF-a je trebalo da razmatra prvu reviziju aranžmana 23. decembra 2011, ali je odložio odobravanje pošto usvojeni budžet Srbije za 2012. nije u skladu sa programom koji je dogovoren sa Fondom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

"Izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene programom", navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF nastaviće razgovore sa vlastima u Srbiji o nastavku programa kada bude dovoljno dokaza da je srpski fiskalni program za 2012. u skladu sa dogovorenim prilikom sklapanja aranžmana.

Vlada Srbije i MMF su krajem septembra 2011. godine dogovorili stend-baj kreditni aranžman iz predostrožnosti, vredan 1,1 milijardu evra.

Prema dogovorenom programu, budžetski deficit Srbije u 2012. godini trebalo bi da bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a rast 1,5 odsto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.