MMF: Dugotrajna visoka inflacija zamagljuje izglede svetske ekonomije

Izvor: Beta, 11.Apr.2023, 23:40

MMF: Dugotrajna visoka inflacija zamagljuje izglede svetske ekonomije

Izgledi svetske ekonomije ove godine su se pogoršali zbog hronično visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i neizvesnosti koje su rezultat kolapsa dve velike američke banke.To je stav Međunarodnog monetarnog fonda koji je u utorak smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta. MMF sada predviđa rast ove godine od 2,8 odsto, što je pad sa 3,4 odsto 2022. i sa procene od 2,9 odsto za 2023. koju je dao u svojoj prethodnoj prognozi u januaru.Fond je saopštio da je mogućnost "tvrdog sletanja", u kojem rastuće kamatne stope slabe rast toliko da izazivaju recesiju, "naglo porasla", posebno u najbogatijim zemljama sveta. Ti uslovi takođe povećavaju rizike po globalnu finansijsku stabilnost, upozorio je Fond."Situacija je i dalje krhka", rekao je novinarima u utorak Pjer-Olivije Gurinčas, glavni ekonomista MMF-a. "Preovladavaju rizici s negativnih strana".MMF, kreditna organizacija sa 190 zemalja-članica, predviđa globalnu inflaciju od sedam odsto ove godine što je pad sa 8,7 odsto 2022, ali je više u odnosu na januarsku prognozu od 6,6 odsto za 2023."Inflacija je mnogo upornija nego što se očekivalo čak i pre nekoliko meseci", napisao je Gurinčas u najnovijem Svetskom ekonomskom pregledu MMF-a.Očekuje se da će konstantno visoka inflacija primorati Federalne rezerve SAD i druge centralne banke da nastave da povećavaju ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glavni ekonomista MMF: Rast kamata povećao je ranjivost banaka, a to je značajan rizik za globalni rast

Izvor: Blic, 12.Apr.2023, 08:13

Povećanje kamatnih stopa povećalo je ranjivost banaka - a njihov odgovor predstavlja značajan rizik za globalni rast, upozorio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.