MILION EVRA za zamenu UKRADENIH transformatora na Pupinovom mostu! Lopovi ojadili državu, a vozači mesecima voze u mraku

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 15:36

MILION EVRA za zamenu UKRADENIH transformatora na Pupinovom mostu! Lopovi ojadili državu, a vozači mesecima voze u mraku

Prebacivanje lopte.

Na Pupinovom mostu ima 11 trafostanica. Pošto ih niko ne čuva, kradu se, pa se i nove nabavljaju skoro svake godine. Za devet godina otkako je otvoren Pupinov most, za trafostanice je plaćeno najmanje milion evra. 

Na obilaznici Zemun-Pančevački put, 10 od 11 trafostanica bilo je obijeno, a transformatori nisu bili tu gde treba da budu, prenosi RTS.

U proteklih godinu dana trafostanice su zazidane, postavljena je metalna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ograda, a transformatori su uključeni.

Međutim, danas ista slika kao pre godinu dana. Transformator koji tada nisu ukrali, sada jesu.

Po ko zna koji put lopovi su isekli kablove i odneli opremu koja može da se proda na crnom tržištu.

Cena transformatora je, procenjuju stručnjaci, oko 110.000 evra.

Zbog konstante krađe delova, na obilaznici gotovo dve godine nema osvetljenja, kažu vozači.

- Za nas koji prolazimo svakodnevno nezgodno je, ali vodimo računa. Ali, zamislite nekoga ko je došao prvi put i koji treba da se isključi za neko naselje - kaže vozač Željko Teofilović.

Teofilović navodi da je pre nekoliko godina njegov komšija nastradao zahvaljujući nečijoj neodgovornosti.

- Sad ne znam ko na koga prebacuje lopticu - kaže Željko koji se redovno vozi obilaznicom Zemun-Pančevački put.

Kradljivci su dobro organizovani, obučeni i upoznati sa tim šta jedna trafostanica sadrži, gde se koji deo nalazi i čemu služi.

Opremu tešku više stotina kilograma odnesu brzo. Uljem iz transformatora se zagađuju i okolni usevi.

Sagovornik iz udruženja građana "Eko Pančevački rit" kaže da se desilo ugrožavanje životne sredine u vidu prosipanja ulja iz transformatora u životnu sredinu, u vidu oko 200 litara.

- To trafo ulje je otrovno i kancerogeno i nažalost u lancu ishrane, vidite iza mene pšenicu, a krajnji proizvod je hleb, pa pitanje je koliko je ovo žito ispravno - kaže Janković.

Pupinov most otvoren je u oktobru 2014, a već sledeće godine trafostanice su obijene.

Na nelegalnom tržištu može da se preproda bakar od elektroinstalacija, metalna stolarija, pa i ulje.

Neki delovi ne završe na stovarištima, već u novim nelegalnim trafostanicama, kažu upućeni.

Ako nijedna institucija već godinama ne želi da se pozabavi ovim pitanjem, makar bi kazne trebalo da budu strože, jer ovakva krađa ugrožava živote hiljade vozača.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRAĐA KOJA UGROŽAVA ŽIVOTE HILJADE VOZAČA Na Pupinovom mostu neko stalno krade transformatore, MILION EVRA potrošeno za nabavku novih

Izvor: Blic, 12.Mar.2024

Na Pupinovom mostu ima 11 trafostanica. Pošto ih niko ne čuva, kradu se, pa se i nove nabavljaju skoro svake godine. Za devet godina otkako je otvoren Pupinov most, za trafostanice je plaćeno najmanje milion evra. Kome ne odgovara da se utvrdi ko je dužan da čuva ove trafostanice, kako ih ne bismo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.