Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U 2017: Svako četvrto planira više zaposlenih i veće plate

Većina malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji (52,6 odsto), a naročito privrednika koji sarađuju sa Nemačkom (63,2 odsto), u 2017. godinu ulazi sa poslovnim i investicionim optimizmom, pokazuju rezultati istraživanja koje ProCredit banka realizuje u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK.

- Činjenica je da živimo i poslujemo u veoma izazovnom tržišnom ambijentu i smatram ohrabrujućim podatak da oko 30 odsto privrednika u Srbiji planira nove investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 2017. godini, što pre nekoliko godina nije bilo na takvom nivou, da gotovo svako treće malo i srednje preduzeće u Srbiji smatra da će naredna godina biti dobra godina za njihovo poslovanje. Naročito je važno to što gotovo svako drugo preduzeće u Srbiji smatra da će im bankarske pozajmice u 2017. biti mnogo dostupnije – istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Prema podacima ovog istraživanja, najveći broj kompanija (59 odsto) naredne godine očekuje profit sličan onome u 2016. godini, dok nešto više od četvrtine ispitanika veruje da će on biti veći. Nešto veći optimizam po ovom pitanju iskazala su mala i srednja preduzeća, od kojih 37 odsto očekuje veće profite nego 2016. godine, nego preduzetnici (19 odsto).

U pogledu novih radnih mesta, gotovo osam od deset preduzeća i preduzetnika u Srbiji očekuje da će stanje biti na istom nivou kao i 2016. godine. Takođe, 23 odsto malih i srednjih preduzeća očekuje da će povećati broj zaposlenih, dok među preduzetnicima takva očekivanja ima tek 12 odsto.

Porast zarada zaposlenih u 2017. godini planira 22 odsto malih i srednjih preduzeća i 12 odsto preduzetnika. Većina, čak 78 odsto njih očekuje da primanja radnika ostanu na istom nivou kao i 2016. godine.

Čak dve trećine ispitanika ne planira bilo kakve investicije, a oni koji planiraju, većinom navode mašine (21 odsto) i vozila (8 odsto). Slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i porezi glavni su problemi u 2016. godini, a slede slaba prodaja, državna regulativa, organizacija poslovanja i druge poteškoće.

Ovo istraživanje pokazuje i da svaka treća kompanija koja se bavi izvozom, smatra Bosnu i Hercegovinu najpovoljnijom zemljom za izvoz (35 odsto), a koje države slede možete videti u tabeli:

Po rečima Borislava Kostadinova, predsednika UO ProCredit banke, ova banka će u narednom periodu nastaviti sa još intenzivnijom podrškom razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a sve u želji da optimizam sa kojim privrednici ulaze u novu godinu, sa jedne strane, dodatno rasplamsa, a sa druge da ga što jednostavnije pretoči u nove investicije, nova radna mesta i nove tržišne mogućnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.