Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Feb.2020, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljanska borza: SBITOP od početka godine u plusu 5,5%

LJUBLJANA - SBITOP indeks porastao je 5,5 posto od nove godine, a u posljednjih godinu dana 18 posto, što nije loše u usporedbi s 21 postotnim prinosom globalnog W1DOW indeksa, posebno imajući u vidu nižu likvidnost domaćeg tržišta.

Glavne i trenutno zanimljive dionice slovenskog indeksa uključuju dionice društava Sava grupe, Krke, Zavarovalnice Triglav, NLB i Petrol. Povećanje cijena može se očekivati ​​nakon najave iznosa dividendi koju će glavne skupštine najaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u narednim mjesecima.

Ako zanemarimo sastav indeksa dionica zemalja u okruženju, domaći indeks ostaje najjeftiniji, kao i s najvišim prinosom dividendi, uz nizak dug tvrtki u njemu.

Prinos dividende SBITOP-a kreće se oko šest posto, dok je talijanski FTSEMIB-ov dividendni prinos četiri posto, hrvatski CRO, austrijski ATX i mađarski BUX 3,5, 3,7 i 2,6 posto. Pored najvišeg nivoa isplate dividendi u regiji, domaći indeks ujedno je i najjeftiniji po svim pokazateljima. Omjer P / B i omjer tržišne cijene prema knjizi su 0,98 za SBITOP, dok se omjer talijanskog, austrijskog, hrvatskog i mađarskog indeksa kreće u rasponu od 1,15 do 1,29.

Tvrtke uključene u domaći indeks također su među najmanje zaduženima. Koeficijent neto zaduženosti u odnosu na EBITDA iznosi samo 0,16 i viši je od hrvatskog indeksa u skupini susjednih zemalja. SBITOP, međutim, ima najniže marže i nakon rasta prihoda posljednjih godina je na prosjeku Grupe. Ipak, možemo zaključiti da je domaći indeks u regiji najjeftiniji.

Budući da je Europska središnja banka (ECB) u siječnju ključnu kamatnu stopu ostavila na nula posto, a depozitna stopa na -0,5 posto u siječnju, mogu se očekivati ​​i pozitivni cjenovni pritisci na cijene slovenskih dionica. Članovi Upravnog vijeća ECB-a u svojim govorima izjavili su da možemo očekivati ​​duže razdoblje niskih kamatnih stopa, ali u slučaju promjene, najviše, dodatno smanjenje, a ne povećanje kamatnih stopa.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, njemački ekonomist i predsjedavajući Berlinskog instituta za ekonomska istraživanja DIW Marcel Fratzscher rekao je:

"Živjet ćemo s niskim kamatama još tri ili četiri godine."

Međutim, sve je više ljudi i investitora svjesno da će novac zbog inflacije (koja je u Sloveniji iznosila 1,9 posto u prosincu prošle godine) gubiti na vrijednosti i kupovnoj moći. Ova svijest o niskim i opadajućim kamatnim stopama povećava prinose kako na globalnom, tako i na domaćem tržištu dionica.

Očekuje se da će brojne slovenske tvrtke imati dobru zaradu za 2019. Krka, koja ima najveći 30% udjel u SBITOP indeksu, objavila je poslovnu procjenu za 2019. godinu, gdje se očekuje da će neto dobit Grupe biti 242,1 milijuna eura, što je 39 posto više u odnosu na 2018. U narednih nekoliko tjedana očekujemo rezultate i drugih velikih slovenskih tvrtki - Petrol, Triglav osiguranje, Sava Insurance Group, NLB ...

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.