Ljajić: U 2015. za robne rezerve 1,1 milijarda dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: U 2015. za robne rezerve 1,1 milijarda dinara

Ministar trgovine, turizma i elekomunikacija Rasim LJajić izjavio je danas da će za robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,13 milijardi dinara, od čega je skoro polovina iznosa predviđena za nabavku osnovnih životnih namirnica, uključujući i kukuruz.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva trgovine, Ljajić je kazao da će 300 miliona dinara biti izdvojeno za energente i 350 miliona dinara za opremu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, za 2015. nije predviđen otkup pšenice, jer te žitarice ima dovoljno na zalihama, ali će, ako bude potrebno, država izdvojiti sredstva i za tu namenu.

"U robnim rezervama trenutno ima oko 200.000 tona pšenice, a ta količina je dovoljna za dva meseca potrošnje u celoj Srbiji", kazao je Ljajić, naglašavajući da se godinama unazad ova količina pšenice skladišti u silosima za potrebe države.

Ljajić je naveo i da će uskoro Vlada Srbije doneti odlukiu o intervenciji iz robnih rezervi sa najmanje 30.000 tona pšenice kako bi se stabilizovalo tržište i obezbedila cenovna stabilnost.

Ministar trgovine Srbije je dodao i da će najveće uštede biti ostvarene ako se spreči krađa iz robnih rezervi, jer je to, kako je naglasio, godinama unazad bio "najunosniji biznis".

Ljajić je podsetio i da je u toku tender za skladištare, koji se prvi put raspisuje po Zakonu o javnim nabavkama i koji treba da bude završen do kraja godine, a koji podrazumeva kontrolu i aktuelnih skladištara.

On je dodao i da je za trajno sprečavanje zloupotreba u robnim rezervama, neophodna ne samo veća kontrola skladištara već i da država u svom vlasništvu obezbedi veći broj skladišta, jer trenutno ima oko 70 skladišta za pšenicu i kukuruz, a samo je jedno u vlasništvu države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za robne rezerve 1,1 milijarda dinara

Izvor: RTS, 15.Dec.2014

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će za robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,13 milijardi dinara. Skoro polovina tog iznosa predviđena je za nabavku osnovnih životnih namirnica, uključujući i kukuruz. ..Rasim Ljajić je rekao da će 300 miliona dinara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.