Litar bezolovnog čak 108,1 dinar

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litar bezolovnog čak 108,1 dinar

Poskupljenje goriva 12,5 odsto, najavljeno za sutra, biće najveće u poslednje dve i po godine u Srbiji. Tako će motorni benzin od subote imati veću cenu za 6,86 dinara po litri, odnosno koštaće 108,13 dinara, dok će evrodizel poskupeti oko osam dinara i za litar moraće da se izdvoji 103,2 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike napravilo je presek kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama, kao i odnosa dinara i američkog dolara, na osnovu čega su i predložene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nove cene. Nafta je juče na svetskim berzama napravila novi rekord. Sirova nafta je na berzi u Njujorku postigla cenu preko 135 dolara za barel, kao posledica neočekivanog pada zaliha energenata u SAD tokom protekle nedelje.

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora AD „Nafta", kaže da je ovo poslednje poskupljenje goriva u Srbiji očekivano.

- U poslednjih 15 dana je cena imala tendenciju rasta oko 12 procenata. Rast cene nafte se beleži svuda u svetu, a ne samo kod nas. U Nemačkoj je trenutno benzin 1,5 evra. Međutim, u zemljama sa tržišnom privredom se kompanije takmiče da cena bude što povoljnija, pa skokovi nisu veliki kao kod nas. Verovatno nam ovo poskupljenje ne bi izgledalo tako strašno da je bilo postepeno - smatra Atanacković.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku je na Njujorškoj robnoj berzi juče porasla čak 1,87 dolara, ili 1,4 odsto, na 135,04 dolara za barel, dok je cena evropske „brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla 1,81 dolar, ili 1,4 odsto, na takođe rekordnih 134,18 dolara za barel. Pre šest godina barel nafte prodavao se za samo dvadesetak dolara, dok je prošle godine u ovo vreme barel nafte dostizao cenu na berzama od 60 dolara, odnosno skoro dvostruko manje nego sada.

Osnovna cena nafte od poslednje korekcije u Srbiji, koja je bila 7. maja, povećana je 12,48 odsto, što je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva, osnovni razlog novog poskupljenja goriva. Kao i u prethodnim slučajevima, po rečima Aleksandra Mileusnića, generalnog direktora „Petrobart AVIA", isti faktori doprineli su daljem rastu cene.

- Postoji čitav niz faktora koji su uticali na ograničenje ponude nafte. U Americi su zalihe nafte niske, zemlje OPEK-a odbijaju da povećaju svoju proizvodnju, dok je tražnja ostala ista. Neki analitičari sada predviđaju rast cene i do 200 dolara po barelu sirove nafte u kratkom vremenskom periodu. Ovo poskupljenje goriva je nešto što se dešava svugde i smatram da po tom pitanju u skorije vreme značajnije promene ne bi trebalo da se dese - ukazuje Mileusnić.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da će poskupljenje goriva od sedam dinara uticati sa 0,6 procentnih poena na junsku inflaciju u Srbiji. Očekuje se da efekat na rast cena mnogih proizvoda i usluga, a naročito transporta koji koriste gorivo kao input, bude odložen, odnosno da će se desiti u narednim mesecima.

- Ukoliko skoče cene nafte na svetskom tržištu 30 odsto u narednih godinu, kao što prognoziraju referentne svetske institucije, to bi imalo direktan uticaj na inflaciju u Srbiji od 2,7 procentnih poena, pod uslovom da kurs dinara prema dolaru u tom periodu ostane praktično nepromenjen - ističe mr Goran Nikolić, saradnik Centra za istraživanje tržišta Privredne komore Srbije.

Inače, uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene goriva svakih 15 dana usklađuju sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom američkog dolara ukoliko se ukupna cena nafte promeni 1,5 odsto, bez obzira na to da li se radi o povećanju ili sniženju cene.

Kada ministarstva finansija i trgovine daju saglasnost za novi Pravilnik o cenama, novi cenovnici benzina primenjivaće se dan posle objavljivanja u „Službenom glasniku".

Ulični prodavci u Novom Pazaru

Na ulicama Raške ovih dana su se ponovo pojavili ulični trgovci koji, kao tokom devedesetih godina prošlog veka, benzin prodaju „na flašu". Šverceri po benzin odlaze u obližnji Lešak na Kosovu, gde košta 68 dinara, istaču ga iz rezervoara u Raškoj i na ulici prodaju od 85 do 90 dinara po litru. Ulični prodavci tvrde da „posao ide dobro", dok kupci benzina nemaju primedbi na kvalitet goriva.

Cenovnik

Vrsta goriva

1. maj

6. maj

22. maj

Motorni

98,84

101,49

108,13

Bezolovni

98,84

101,49

108,1

Evrodizel

91,58

94,89

103,19

Dizel D2

83,98

86,90

94,19

Lož-ulje

76,54

80,26

89,53

Napomena: Cena je u dinarima po litri

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.