Lideri o značaju poverenja za ekonomski razvoj

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri o značaju poverenja za ekonomski razvoj

Na panel diskusiji Novi dogovor za novo doba naglašen je značaj međusobnog poverenja i političke stabilnosti za ekonomski razvoj regiona

Na susretu predsednika ne učestvuju predsednici Srbije i Albanije, a Srbiju predstavlja ministar privrede Željko Sertić.

Uvodno izlaganje je podneo generalni sekretar Nordijskog saveta, Norvežanin Dagfin Hejbroten, koji je govorio o iskustvima skandinavskih država koje sarađuju već 70 godina. Punopravne članice Nordijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << saveta su i Danska, Finska, Island i Švedska.

Hejbroten je ocenio da sadašnje vreme koje, zbog svih izazova, traži "smela rešenja i smele vođe".

U raspravi su učestvovali predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, šef crnogorske države Filip Vujanović, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednica Kosova Atifete Jahjaga i ministar privrede Srbije, Željko Sertić.

Predsednik Slovenija Pahor je naglasio da u državama koje učestvuju u Procesu Brdo živi 25 miliona ljudi i da je to područje područje izuzetnih privrednih, ljudskih i prirodnih potencijala, ali je i upozorio da je region u velikoj opasnosti ukoliko lideri ne iznađu rešenje za otvorena pitanja.

Pahor je rekao da su učesnici Procesa Brdo u neformalnim razgovorima u Portorožu u svetlu priprema za sastanak u Crnoj Gori iduće nedelje, zaključili da će uraditi sve da i najaktuelniji bezbednosni i politički problemi ne budu nerešivi.

"Iako među nama postoje razlike, to više nije teškoća i o njima iskreno razgovaramo, a poverenje se ponovo uspostavlja," rekao je Pahor.

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da države regiona imaju mnogo zajedničkog, ali da među ljudima postoje i velike razlike za koje je ključ Evropska unija (EU), kao temelj stabilnosti, mira i blagostanja.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov upozorio je da strani investitori neće doći u zemlje s "političkom malarijom" i gde postoji opasnost od sukoba.

Crnogorski predsednik Vujanović je naglasio da je jasna ambicija Procesa Brdo da se EU aktivnije uključi u region, a da se države regiona tešnje povežu.

On je istakao i značaj izgradnje saobraćajne infrastrukture za bolju povezanost regiona i zauzeo se za tešnju saradnju u turizmu.

I predsednica Kosova Jahjaga je istakla značaj međusobnog poštovanja i političke stabilnosti u regionu.

Ona je govorila i o velikom potencijalu mladih Kosova koji čine šezdeset odsto stanovništva i upozorila da zbog nedostatka evropske perspektive mladi ni drugde u regionu ne vide budućnost.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je ; da bi države regiona morale same reći EU šta da radi s njima, i zahvalio se Sloveniji i Hrvatskoj na stalnoj podršci i na inicijativama u približavanju država u regionu evropskim integracijama.

On je naglasio da Zapadni Balkan treba "ljude sa dugoročnom vizijom, a ne ljude sa kratkoročnim interesima".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Lideri regiona u Portorožu o značaju poverenja za ekonomski razvoj

Izvor: Blic, 01.Jun.2015

Predsednici država Zapadnog Balkana danas su na panel diskusiji pod naslovom "Novi dogovor za novo doba" Samita 100 u Portorožu naglasili značaj međusobnog poverenja i političke stabilnosti za ekonomski razvoj regiona...Na susretu predsednika ne učestvuju predsednici Srbije i Albanije, a Srbiju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.