Lideri na samitu ASEAN-a pozvali na otvaranje regionalnog tržišta

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri na samitu ASEAN-a pozvali na otvaranje regionalnog tržišta

Bangkok -- Lideri zemalja Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) pozvali su na samitu u Bangkoku na otvaranje regionalnog tržišta.

Glavna tema godišnjeg samita je azijsko-pacifički sporazum o slobodnoj trgovini koji promoviše Kina.

Kina, koja je u trgovinskom sporu sa Vašingtonom, pokušava da ojača uticaj u regionu promovišući sporazum nazvan Regionalno integralno ekonomsko partnerstvo (RCEP). Ukoliko bude bio ratifikovan, taj sporazum će biti jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od najvećih dogovora o slobodnoj trgovini u svetu, okupiće skoro polovinu svetskog stanovništva i više od 30 odsto svetskog bruto proizvoda.

Premijer Tajlanda Prajut Čan-O-Ča izjavio je da prioritet treba da bude regionalna saradnja u cilju bolje povezanosti između zemalja. Na samitu koji traje do ponedeljka nalaze se visoki zvaničnici deset članica ASEAN-a, a to su Indonezija, Tajland, Singapur, Malezija, Filipini, Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Laos i Brunej.

Na samitu su i predsednik Južne Koreje Mun Džae In, kao i premijeri Kine, Rusije i Japana. SAD predstavljaju ministar trgoine Vilbur Ros i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.