Kvantas deli 6.000 otkaza, prizemljuje 100 aviona

Izvor: B92, 25.Jun.2020, 11:41

Kvantas deli 6.000 otkaza, prizemljuje 100 aviona

Sidnej -- Kvantas ervejz će smanjiti broj zaposlenih za najmanje 20 posto.

Kompanija namerava da prikupi do 1,9 milijardi australijskih dolara (1,3 milijarde američkih) kapitala u okviru ambicioznog plana uštede troškova, koji je donet zbog pandemije koronavirusa.

Australijska avio-kompanija je danas takođe saopštila da će prizemljiti 100 letelica na period do 12 meseci i odmah "penzionisati" ostatak flote aviona Boing 747, šest meseci pre planiranog roka, s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ograničenja putovanja koja je nametnula globalna zdravstvena kriza.

Generalni direktor Alan Džojs je izjavio da Kvantas smatra "realnim" da međunarodni letovi neće biti obnovljeni u većem obimu do jula 2021. godine, prenosi Rojters.

Trogodišnji plan štednje, pored uštede rashoda za gorivo u iznosu do 15 milijardi australijskih dolara, predviđa i prvo Kvantasovo prikupljanje kapitala na tržištu u poslednjih nešto više od 10 godina.

Najavljeno je otpuštanje 6.000 od ukupno 29.000 zaposlenih u svim sektorima kompanije, pri čemu će otprilike polovina biti administrativno i zemaljsko osoblje na aerodromima, a ostatak mešavina kabinskog osoblja, inženjera i pilota.

Pored toga, 15.000 radnika će ostati na prinudnim odmorima sve dok Kvantas ne počne da povećava broj letova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.