Izvor: B92, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurjački: naopako da ne padne kiša u maju

Novi Sad -- Direktor Fonda za žito Srbije i Crne Gore Vukosav Saković izjavio je da će zbog katastrofalne suše, Srbija ove godine morati da uvozi pšenicu. Prema njegovim rečima već sada je uvezeno oko 2.000 tona hlebnog žita. Saković je novosadskom Dnevniku rekao da je domaća pšenica znatno skuplja od uvozne. "Naša pšenica prodaje se po 8,8 dinara za kilogram, dok se iz Madjarske može uvesti po ceni od 5,76 dinara za kilogram", naveo je direktor Fonda za žito.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavi za Radio B 92 pokrajinski Sekretar za poljoprivredu Igor Kurjački kaže da se u ovom trenutku trgovcima više isplati uvoz žita. "Ali cena žita u svetu se formira na berzi, pa ćemo videti kako će se ona kretati u narednom periodu", dodaje Kurjački. On prognozira da će cena domaće pšenice posle predstojeće žetve biti nešto niža.

Na pitanje kakve će posledice biti ako suša potraje i u maju, skretar za poljoprivredu Vojvodine je odgovorio: "Naopako da ne padne kiša u maju! Nije pala polovinom marta, ni u aprilu, valjda će pasti u maju, a ako ne padne onda neće ni biti žetve, ali nadamo se da će bar neke kiše biti tokom maja meseca. Ukoliko te padavine budu ozbiljnije, onda će biti na pojedinim parcelama smanjenje prinosa veoma malo. Dakle, neki prosečan prinos. Na određenim površinama, koje su kasnije zasejane svakako će biti velikih oštećenja, ali se nadamo da će ipak kiša pasti", kazao je Kurjački.

Razume se, da bi problem suše rešio jedan ozbiljan sistem za navodnjavanje. Medjutim ono što je u razvijenom svetu uobičajeno ovde je još u domenu naučne fantastike. Sekretar za poljoprivredu nam je objasnio da navodnjavanje obradivih površina u Vojvodini podrazumeva toliko složenu operaciju da bi morao da se promeni ceo sistem proizvodnje. Počev od povećanja stočnog fonda - a posledica toga bi - na primer - bio višak mesa: "Za neke ozbiljnije površine pod sistemima za navodnjavanje nekih 500.000 hektara, nama je potrebno oko milijardu eura, a mi u ovom momentu razgovaramo o nekim milionima. U skorije vreme se neće ništa ozbiljnije desiti. Mi navodnjavamo svega 2 do 3 posto naših površina. U svetu se zaliva oko 17 posto", rekao je Kurjački.

Na pitanje koje se konkretne mere preduzimaju u opštinama u kojima je, zbog suše, proglašeno stanje elementarne nepogode, sekretar za poljoprivredu Vojvodine kaže, da će u tim mestima zemljoradnici biti oslobodjeni poreza i nivoa prinosa za premije.Podsećamo na kraju da je pre nekoliko godina, tokom jednog sušnog leta, SPC pozvala vernike da se mole za kišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.