Kubanci poklekli pod koronom: UKIDA SE POREZ NA DOLARE

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 15:47

Kubanci poklekli pod koronom: UKIDA SE POREZ NA DOLARE

Moguće i plaćanje američkom valutom, ali samo preko kartica

Kuba je objavila da će da ukine porez od 10 odsto na službeni kurs dolara kako bi ublažila posledice pandemije korona virusa i nadoknadila gubitak prihoda od turizma.

Porez je uveden 2004. godine, a podstakao je stvaranje paralelnog crnog tržišta američke valute. Vlada sada namerava da ga ukine kako bi privukla više deviza u zemlju, ali naglašava da ipak ne planira da "dolarizuje" zemlju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Mera će biti od koristi svim Kubankama i Kubancima u zemlji i inostranstvu - objavio je na državnoj televiziji ministar ekonomije Alehandro Gil.

Od ponedeljka će tako 72 od ukupno 4.800 prodavnica pod kontrolom države početi da prihvataju plaćanje dolarima za hranu i higijenske potrepštine, mada ne u gotovini, nego karticama povezanim s dolarskim računima.

Vlada je već prošle godine odobrila plaćanje dolarima za kućne aparate i automobile u pojedinim prodavnicama upravo da bi suzbila crno tržište dolara.

Predsednik Migel Dijaz Kanel istakao je da mere ne dovode u lošiju poziciju građane koji nemaju pristup dolarima, naglasivši da će se plaćanja i dalje obavljati u domaćoj valuti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.