Krkobabić: Kroz brojne programe i u 2023. godini oživeli smo sela

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 15:53

Krkobabić: Kroz brojne programe i u 2023. godini oživeli smo sela

Jedan od najzapaženijih programa Ministarstva za brigu o selu u 2023. godini je Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće.

Kroz program je obezbeđeno 980 kuća širom Srbije, istaknuto je na nedavnom predstavljanju rezultata rada Ministarstva.

"Uočavamo obrnute procese grad - selo, nadam se da će oni biti nastavljeni. Na ovaj način postižemo populacione, ekonomske i bezbednosne ciljeve i ubrzano menjamo demografsku sliku. Ovde imamo sela u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo dodelili kuće za 50, 60 porodica, i svi su mlađi od 30 godina. Dakle, u ta sela dovodimo radno aktivno stanovništvo. Ispunjavamo i bezbednosni aspekt - da nijedan deo zemlje posebno rubna područja ne ostanu prazna", rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Od početka programa, 2020. godine dodeljene su subvencije za kupovinu ukupno 2.650 seoskih kuća širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece.

Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske, a od prvih prijava na konkurs pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji, jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina.

Vojvođanska sela prednjače po broju novih komšija, a naročito u Somboru gde je useljeno čak 151 kuća. Rekorder je Bačko Petrovo Selo u opštini Bečej, sa 82 doma, seoske kuće useljene su i u naseljima Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada, a selo Željuša, sa 12 useljenih kuća, postalo je svojevrsni simbol ovog programa.

Predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, a zamenik agroekonomista Milan Prostran.

"U ime Komisije, moram da kažem da je ove tri godine radila izuzetno dobro. Imali smo osam sednica, ove godine i razmatrali prijave. Vlada Srbije ima brojne programe, i iako su mnogi više eksponirani, mislim da je ovo najznačajniji program koji Vlada sprovodi u ovoj zemlji - sa aspekta ravnomerne raspodele stanovništva, građevinsko-arhitektonskog fonda, poljoprivrede, demografjie i drugih", rekao je Đokić.

On je u ime Komisije apelovao da se ovaj program nastavi i u narednoj godini, i poželeo da tada bude još veći broj prijavljenih za ova sredstva.

"Posebno bih istakao ono na čemu sam zahvalan SANU i akademiku Škoriću, rektoru Đokiću, a to je saradnja nauke i države - uvek smo imali raskorak, neko je išao napred neko zaostajao, a mislim da smo u ovim stvarima uspeli da idemo uporedo", rekao je ministar.

On je ocenio da je formiranjem Nacionalnog tima za preporod sela Srbije "udaren kamen temeljac za građevinu koja se zove obnova srpskog sela".

"Nacionalni tim je dobio i izuzetnu podršku Vlade, a ja bih istakao da je od presudnog značaja bila snažno izražena volja predsednika Aleksandra Vučića kroz jednu rečenicu `koliko god bude zahteva mladih ljudi, da svoju budućnost grade u selima Srbije, toliko će biti sredstava rekao je predsednik kada sam ga upitao hoćemo li nastaviti ovaj program", kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, značajan program koji je sprovelo Ministarstvo je Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika.

"Zadatak Komisije je bio delikatan, jer nemoguće je razmišljati o tome kako da razvijamo Srbiju ako nemamo valjane programe mobilnosti. Sva četiri programa ovog ministarstva su korelativna i jako nam je drago što smo kao Komisija do detalja obratili pažnju na specifičnosti svake regije. Pokazali smo da možemo da ispunimo zahteve", rekao je predsednik Komisije i dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović.

Samo u toku ove godine prevoz za svoja sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno 61 od početka programa. U grupi najnerazvijenijih i devastiranih je 35 lokalnih samouprava, dok se 23 lokalne samouprave nalaze u pograničnim područjima, a 31 nije do sada imalo organizovan gradski ili prigradski prevoz. Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da ova lokalna samouprava ima 32 naseljena mesta koja su sada, minibusem, povezana sa okolnim mestima.

"Ljudi koji do sada nisu imali autobusku liniju do tih mesta sada koriste minibus. Puno nam znači, i nadam se da ćemo konkurisati i u budućnosti dobiti još neki minibus. Smatram da su svi ovi programi koje nudi Ministarstvo, uz podršku Vlade i predsednika Srbije, samo dokaz da država misli na selo i svoje stanovništvo. Bez jakog sela nema jake države", rekao je Đorđević.

Gotovo polovina svih sela je na nadmorskoj visini preko 500 metara, a minibuseve dobile su i tri opštine sa Kosova i Metohije i to Gnjilane, Kosovska Kamenica i Zubin Potok.

Manifestacija "Miholjski susreti sela" koju je pre tri godine osmislio i zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemeljio Krkobabić, takođe ističe brigu Ministarstva o selu. Kroz Program su odobrena sredstva za održavanje 250 ovih manifestacija u više od 1.800 sela širom Srbije, koja su između ostalog obuhvatala sportska takmičenja, seoski višeboj, izložbe, folklorni nastupi, smotre tradicionalnih jela.

Prošlogodišnji susreti u 1.500 sela, 95 opština i gradova, sa 200.000 učesnika i posetilaca bili su rekordni. Pomoćnica gradonačelnika Užica Mirjana Radivojčić rekla je da su u selima opštine Užice dodeljene seoske kuće, a dobili su i minibuseve za prevoz dece.

"Organizovali smo sve Miholjske susrete od početka programa. U Zlakusi je ove godine bilo 500 učesnika u takmičarskim disciplinama i preko 1.000 posetilaca. Ovo je za grad Užice i naše seoske mesne zajednice velika stvar. Hvala još jednom na svemu što činite za naša sela", rekla je Radivojčević.

Ministarstvo za brigu o selu osnovano je 26. oktobra 2020. godine, a za prvog ministra izabran je Milan Krkobabić.

Značajni programi koji su za kratko vreme promenili sliku sela Srbije, do sada su realizovani u čak 144 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od ukupno 174. Značajan doprinos oporavku seoskih naselja bilo je osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji okuplja preko 80 stručnjaka i autoriteta iz različitih oblasti, čiji su kopredsednici Krkobabić i Dragan Škorić.

Među prvima koji su ostvarili i premašili svoj zacrtani cilj bio je program revitalizacije zadrugarstva "500 zadruga u 500 sela". Kako su naveli, za kratko vreme oživljene su "male fabrike pod vedrim nebom" i vraćeno je poverenje u udruživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.