Kreću rezultati u SAD - pad zarada se nastavlja?

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreću rezultati u SAD - pad zarada se nastavlja?

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje ove godine počinje sledeće sedmice.

Usled toga, nekoliko medijskih i analitičkih kuća je sprovelo ankete među ekonomskim i finansijskim stručnjacima kako bi javnost imala uvid u najnovije procene rezultata ostvarenih u prva tri meseca 2016.

Sudeći prema anketama, ova sezona objava finansijskih izveštaja mogla bi pokazati da su zarade kompanija pale već četvrti kvartal zaredom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Naime, u anketi Rojtersa, analitičari procenjuju da su u proteklom tromesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg berzanskog indeksa na Wall Streetu, pale za 7 odsto u odnosu na isti kvartal 2015. godine. U prethodnom tromesečju, neto dobit kompanija je skliznula 2,9 procenata na godišnjem nivou.

The Wall Street Journal navodi procene analitičke kuće FactSet, prema kojima bi zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa mogle pasti 8,5 odsto na godišnjem nivou, što je najviše još od trećeg tromesečja 2009. godine, kada su potonule 16 procenata.

Na sumorne prognoze ukazuju i podaci FactSeta da su dosad 94 kompanije iz S&P 500 indeksa smanjile procene rezultata za proteklo tromesečje ispod očekivanja analitičara. To je drugi najveći broj negativnih upozorenja u poslednjih 10 godina.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne privrede najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija. S obzirom na oštar pad cena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u energetskom sektoru.

Zbog slabosti kineske privrede, najvećeg svetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cene sirovina, pa se pad rezultata očekuje i u rudarskom sektoru.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija uticati i visok kurs dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovinu svoje prodaje ostvaruju u inostranstvu. Doduše, u prvom tromesečju ove godine dolar je donekle oslabio u odnosu na korpu glavnih svetskih valuta, ali je njegov nivo i dalje viši nego u istom periodu prošle godine.

Treba reći i to da analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, i tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.