Kravčenko: Neophodna viša cena

Izvor: B92, Beta, 03.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravčenko: Neophodna viša cena

(Beta, arhiva)

Beograd -- Viša cena prerade nafte je neophodna, jer samo tako možemo da modernizujemo NIS, kaže u razgovoru za B92 Kiril Kravčenko, generalni direktor te kompanije.

Prema njegovim rečima, gorivo u Srbiji je lošijeg kvaliteta, jer NIS ima tehnički zastarelu proizvodnju u odnosu na druge rafinerije. Kravčenko tvrdi i da je ruska strana iznenađena gubitkom u poslovanju NIS-a od osam milijardi dinara. Vozači u Srbiji uskoro bi mogli da očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još jedno poskupljenje goriva.

Ovoga puta, bez obzira na cenu nafte na svetskom tržištu i kretanje kursa dolara, gorivo bi moglo da poskupi zato što će NIS podići cenu prerade nafte. I to skoro dvostruko.

Iako ih štiti uredba o zabrani slobodnog uvoza derivata, čelni ljudi NIS-a tvrde da drugi način modernizacije rafinerije ne postoji. I to će ići preko džepova potrošača.

"Vi ste delimično u pravu, neću da krijem da se maloprodajne cene mogu povećati do 2,5 odsto, ali ne treba zaboraviti da nije bilo promena u ceni prerade nafte u poslednje tri godine”, kaže Kravčenko.

"Definitivno je došlo vreme kada se problem mora sagledati malo dublje. Znam da je potrošačima svejedno da li se povećava akciza ili cena prerade, njima je važno to da ih to udara po džepu”, ukazao je on.

"U našem slučaju, situacija je prilično složena, zato što tokom čitave 2008. i 2009. prerada nafte je predstavljala gubitak za NIS”, rekao je Kravčenko.

Osim zaostale tehnologije, Ruse je u NIS-u dočekao i manjak u poslovanju od osam milijardi dinara.

Iako su pre kupovine naftne kompanije skoro godinu dana gledali izveštaje o radu, Kravčenko kaže da ih je rezultat revizorske kompanije KPMG prilično iznenadio.

"Gubitak u tom obimu nismo mogli u potpunosti da predvidimo, zato što smo rezultate za četvrti kvartal dobili tek u februaru. A tada je ugovor već bio potpisan”, naveo je Kravčenko.

"Prvi put, po rezultatima 2008. godine, moći ćemo da stvorimo izveštaj koji se smatra čistim, sa uzimanjem u obzir svih primedbi revizora. Velikim delom, KPMG ponavlja iste primedbe koje su bile iznete i prethodnih godina rukovodstvu. Znači, ovo je nezavisna čista, revizija prvi put u istoriji kompanije NIS”, ukazuje on.

"Ja lično nemam osećaj da će rezultati druge revizije biti drugačiji zato što standardi koje koriste predstavnici velike četvorke su svuda isti, u svim zemljama i u odnosu na sve kompanije. I zato mi očekujemo da će rezultati biti vrlo slični ovima. Po preliminarnoj odluci izveštaj drugog revizora će platiti Vlada Srbije”, navodi Kravčenko.

Osim gubitka u prošloj godini, Naftna industrija Srbije beleži manjak i u prvom kvartalu ove godine.

"Da, tačno je. U prvom kvartalu reč je o 11 milijardi dinara, najviše u januaru. Do trenutka dolaska novog menadžmenta, kompanija je već imala gubitak veći nego u 2008”, rekao je on.

"Osnovni razlozi su devalvacija dinara i rezerve loših dugovanja, koja su se nakupila. Menadžment i akcionari rade na nizu mera, koje omogućavaju da se značajno smanji dinamika prvog kvartala”, navodi generalni direktor NIS-a.

"U martu smo imali minimalan gubitak, a po rezultatima drugog kvartala, imamo pozitivan prihod”, kaže on.

Ukupne investicije za ovu godinu biće 118 miliona evra, najavljuje Kiril Kravčenko.

Prema njegovim rečima, ulagaće u proizvodnju, logistiku, maloprodaju i preradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada će tražiti novog revizora

Izvor: S media, 02.Jun.2009, 18:37

Vlada Srbije će naredne nedelje uputiti javni poziv za izbor novog nezavisnog revizora koji će preispitati poslovanje Naftne industrije Srbije (NIS) u 2008. ..Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će se nova oditorska kuća još jednom pozabaviti revizijom završnog računa NIS-a,...

Nastavak na S media...

NIS poslovao uz gubitak prva tri meseca

Izvor: RTV Pink, 03.Jun.2009

. . . Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da je ta kompanija u prva tri meseca ove godine poslovala sa gubitkom od 11 milijardi dinara. Direktor NIS-a je naveo da je 70 odsto ovogodišnjeg gubitka iz januara, dok je u februaru i martu on smanjivan.

Nastavak na RTV Pink...

Uskoro nova cena prerade nafte?

Izvor: EMportal, 04.Jun.2009, 12:37

Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije, kaže da bi tokom juna ta kompanija mogla početi da obračunava nove, više, cene rafinerijske prerade nafte.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.