Vlada će tražiti novog revizora

Izvor: S media, 02.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada će tražiti novog revizora

Vlada Srbije će naredne nedelje uputiti javni poziv za izbor novog nezavisnog revizora koji će preispitati poslovanje Naftne industrije Srbije (NIS) u 2008.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će se nova oditorska kuća još jednom pozabaviti revizijom završnog računa NIS-a, "kako bismo definitivno imali tačan izveštaj o rezultatima prošlogodišnjeg poslovanja" NIS-a.

On je rekao da će novi revizor koji bude angažovan morati pre 30. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da dostavi svoj izveštaj, s obzirom na to da Skupština akcionara NIS-a mora da usvoji izveštaj o poslovanju najkasnije do tog datuma i dodao da će biti odložena sednica Skupštine akcionara, koja je bila zakazana za 30. juni, na kojoj je trebalo da bude usvojen ili odbačen izveštaj revozorske kuće KPMG.

Odgovarajući na pitanje, šta ako i novi izveštaj potvrdi gubitke NIS-a, Škundrić je rekao da niko nikome nije garantovao bilo kakav pozitivan rezultat poslovanja kada je NIS prodavan.

"Ovde je reč i o našem interesu da vidimo da li je bilo očekivane dobiti ili nije. Gubitke treba da pokriva kompanija, on ne može da bude sporno pitanje izmedju Vlade Srbije i strateškog partnera, pošto je Gasrpomnjeft kupovao NIS u postojećem stanju i s poslovanjem koje u tom trenutku nije bilo moguće utvrditi, pošto se završni računi podnose do 28. februara", precizirao je Škundrić.

On je objasnio da država nije preuzela nikakvu obavezu da će u slučaju gubitaka nadoknaditi štetu, već je samo prodavala kompaniju i naglasio "da smo mi postupili na bazi prihvaćenih završnih računa i prenete dobiti iz 2006. i 2007. godine, koja je raspoređena u januaru 2009. i tako vršili raspodelu dobiti."

Kako se nezvanično saznaje, angažovanje KPMG je koštalo oko 100.000 evra i taj trošak biće pokriven parama kompanije. Angažovanje novog revizora mogla bi da plati država parama poreskih obveznika, ili NIS, odnosno dva vlasnika, ukoliko se tako dogovore, kaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

Upitan da li očekuje da će novi izveštaj biti drugačiji od nalaza KPMG-a i da li renomirana revizorska kuća može da napravi grešku u obračunu, Pavlović kaže da ne očekuje velika iznenađenja i da bi bilo zapanjujuće kada bi novi revizor dao potpuno drugačiji izveštaj.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.