Kraj uzaludne polemike

Izvor: Politika, 26.Jul.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj uzaludne polemike

„Politika” me je prinudila da na ovaj način završim polemiku sa Cvjetićaninom. Kako me je prinudila? Tako što je u rubrici „Ekonomija” prekjuče objavljen njegov dopis u kome me u samo dva pasusa četiri puta pominje, što mi daje pravo da odgovorim, u istoj rubrici i na istom mestu.

Uzaludna je polemika sa ljudima koji dva puta menjaju mišljenje u tri dana. Ali, kad je već započela, korist vidim u tome što će sve ostati zapisano. I za sto godina će neki slučajni čitalac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moći da se uveri da Cvjetićanin ne zna da državama ne zaplenjuju imovinu, kao pojedincima ili firmama. Kao što ne zna ni to da je Grčkoj od početka ove krize, a pre dolaska Sirize na vlast, nominalno otpisano 46, a efektivno – 80 odsto duga. Kao što će ostati zapisano i to da Cvjetićanin ne ume da tumači šta ekonomisti poput Krugmana poručuju.

Pa da makar to, za kraj, objasnim, kad već „Politika” do sada nije. Krugman u intervjuu za Si-En-En kaže da je pogrešio u svojoj podršci Ciprasu i referendumu, jer je bio ubeđen da Grčko „ne” znači – izlazak iz evrozone, a Cipras podvio rep i rešio tamo da ostane. U drugom tekstu (koji „Politika” prenosi), Krugman govori o tome da je evro od prvog dana osuđen na propast. Slagali se vi sa tim ili ne, Krugman je ovde dosledan, što Cvjetićanin ne vidi ili ne ume da poveže – svejedno. Korist od ove polemike odavno je istrošena.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.