Kraj njemačkog ekonomskog rasta

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Apr.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj njemačkog ekonomskog rasta

BERLIN - Vodeći ekonomisti smatraju da je došao kraj velikog ekonomskog buma u Njemačkoj, a ekonomski instituti značajno smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, dok industrija već bilježi manje narudžbi, navodi Deutsche Welle.

Za tekuću 2019. godinu vodeći instituti u Njemačkoj su prognozirali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,8 posto, a prije samo nekoliko mjeseci očekivali su 1,9 posto.

„Uzlet njemačke ekonomije je završen“, kaže zamjenik >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << predsednika Instituta za ekonomska istraživanja Hale (IVH) Oliver Holtemeller, predstavljajući najnoviju zajedničku analizu nekoliko vodećih instituta. „Ipak, smatramo da je opasnost od izražene recesije za sada niska“, dodaje.

Za 2020. godinu stručnjaci i dalje predviđaju rast od 1,8 posto. Analizu su uradili instituti u Essenu, Berlinu, Munchenu, Kielu i Halleu.

Ako dođe do nereguliranog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno tzv. tvrdog Brexita, ekonomski rast u Njemačkoj vjerojatno će biti „znatno niži“ nego što se ranije procjenjivalo, kako u ovoj, tako i u narednoj godini, smatraju ekonomisti.

Oni također uočavaju rizike i u nerešenom trgovinskom sporu izmedu dvije najveće svetske ekonomije, SAD-a i Kine. Na nacionalnom, njemačkom nivou, ekonomiju usporavaju nestašica kvalificiranih radnika, problemi s isporukama roba i poteškoće u automobilskoj industriji.

Usprkos rastućoj zabrinutosti, ministar ekonomije Peter Altmeier očekuje da će se ekonomska situacija uskoro popraviti.

„Usporavanje makroekonomskih kretanja koje je zabilježeno u drugoj polovini 2018. postepeno će se prevazići kasnije tokom ove godine“, rekao je Altmeier nakon objavljivanja zajednicke dijagnoze strucnjaka.

„Ekonomija će ove godine ponovo oživjeti, ali bez visoke dinamike koju smo imali posljednjih godina“, rekao je taj politicar Kršćansko-demokratske unije (CDU), navodi DW.

„Njemacka ekonomska politika takođe stvara rizike, na primer, opterećujući dugoročnu stabilnost zakonskog mirovinskog osiguranja značajnim beneficijama, koje se neće moći financirati prihodima od doprinosa“, kritiziraju instituti.

To ukazuje na povećanje poreza koje će Njemačku učiniti manje atraktivnom za investicije, pa bi se politika zato, savjetuju ekonomisti, trebala više fokusirati na poboljšanje uvjeta za investitore.

Očekuje se doduše nastavak rasta zaposlenosti, ali usporenijim tempom. Broj zaposlenih će se do 2020. godine povećati na 45,5 milijuna, što bi bilo oko 700.000 više nego u 2018. U istom periodu, očekuje se smanjenje broja nezaposlenih na 2,1 milijun.

Usprkos slabijem rastu ekonomije, stručnjaci očekuju i nastavak velikog suficita u državnoj kasi. U tekućoj godini, plus bi trebao biti 41,8 milijardi eura, a 2020. nešto manji – 35,6 milijardi eura.

Ovakva zajednička dijagnoza stručnjaka obično služi saveznoj njemačkoj vladi kao osnova za vlastite prognoze, a to zatim čini i osnovu za procjenu poreza. Vlada je skoro prepolovila svoju procjenu za ovu godinu na 1,0 posto, a u narednoj godini očekuje rast od 1,6 posto, prenosi DW.

Istovremeno, Savezno ministarstvo ekonomije objavilo je da je njemačka industrija u veljači imala neočekivano najveći pad u periodu nešto dužem od posljednje dvije godine.

Narudžbe unutar Njemačke u veljačisu pale za 1,6 posto, dok su inozemne pale čak za šest posto. Posebno su se smanjile narudžbe iz zemalja van eurozone, i to za 7,9 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.