Kraj CEFTA nedelje

Izvor: S media, 12.Nov.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj "CEFTA nedelje"

Godišnjim i četvrtim po redu sastankom Zajedničkog komiteta CEFTA, koji se održava danas, završava se stručni skup "CEFTA nedelja" koji je ove sedmice u Beogradu okupio biznismene, državne zvaničnike i mnoge domaće i strane eksperte.

Sastanci održani tokom minula tri dana, u okviru "CEFTA nedelje", bili su posvećeni ispitivanju realnog napretka u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju više zemalja srednje Evrope, plus Unimik koji predstavlja Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Metohiju.

CEFTA sporazum u sadašnjem obliku je na snazi od pre tri godine i predstavlja aranžman o slobodnoj trgovini izmedju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova i Metohije.

Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA omogućuje da se više od 90 odsto trgovine u regionu obavlja pod povlašćenim uslovima, a Srbija sa svim navedenim članicama tog aranžmana ima pozitivan trgovinjski bilans, izuzimajući Hrvatsku i Moldaviju, saopštili su Tajugu analitičari Privredne komore Srbije (PKS).

Potpredsednik Vlade Srbije Mladjan Dinkić je na otvaranju "Cefta nedelje" izjavio da je naša zemlja tokom perioda januar - septembar ove godine ostvarila sa ostalim zemljama - članicama CEFTA sporazuma trgovinski višak u vrednosti većoj od milijardu evra.

Dinkić je tada rekao da se pozitivan saldo Srbije u robnoj razmeni sa članicama CEFTA aranžmana do kraja ove godine može uvećati za dodatnih 300 miliona evra, a da više od jedne trećine ukupnog srpskog eksporta ide na tržište regiona u kome su zemlje - članice potpisnice sporazuma o slobodnoj trgovini.

Zemlje CEFTA su, prema rečima Dinkića, drugo po važnosti tržište za našu zemlju posle Evropske unije.

On je, medjutim, upozorio da da se iz Srbije u zemlje CEFTA najviše plasiraju sirovine, ili neke druge robe sa niskim stepenom obrade.

Eliminisaćemo spoljnotrgovinski deficit do 2014.

Takva struktura našeg eksporta je nepovoljna, kazao je Dinkić, uz napomenu da se jedino putem razmene proizvoda visoke vrednosti, uz istovremeni dolazak na naše tržište moćnih stranih investitora i firmi, može ostvariti zadatak da Srbija do sredine ove decenije napravi korenit zaokret u svojoj spoljnoj trgovini.

Predsednik PKS Miloš Bugarin je naglasio, komentarišući naše privredne odnose sa ostalim članicama CEFTA, da je za našu zemlju značajno otvaranje pregovora o liberalizaciji u sektoru usluga, naročito u oblasti saobraćaja, osiguranja i informacionih tehnologija.

Bugarin je rekao da bi dalja liberalizacija trgovine i otklanjanje necarinskih barijera trebalo da ojačaju ekonomije u regionu i pozitivno utiču na borbu protiv tekuće eknomske krize.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.